Dnevne zakonodajne novosti / 9. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
O nedopustnosti referenduma glede vojaških naložb še ustavno sodišče?
Tema dneva

Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so vložili zahtevo za oceno ustavnosti sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV. Predlagajo, naj ustavno sodišče zadevo obravnava absolutno prednostno, zadrži izvajanje zakona ter razveljavi tako sklep kot sam zakon. Po ustavi referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Vlagatelji pa so prepričani, da sprejeti zakon ni nujne narave.(več)

Pahor v posvetovanja o sodnikih na Splošnem sodišču EU, Sodišču EU in ustavnem sodišču
Predsednik republike Borut Pahor se bo danes in jutri z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti DZ posvetoval o kandidatih za mesto sodnika na Splošnem sodišču EU in na Sodišču EU v Luksemburgu ter na ustavnem sodišču. Pogovori pa bodo namenjeni tudi spremembam volilne zakonodaje, so sporočili iz urada predsednika.(več)

ZSSS se pripravlja na vse oblike sindikalnega boja
Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je včeraj izrazilo obžalovanje nad ponovnim izključevanjem sindikatov pri oblikovanju vsebine sedmega protikoronskega zakona in dejstvom, da se v njem pojavljajo predlogi za zamrznitev minimalne plače. Sklenilo je začeti s pripravami na vse oblike sindikalnega boja, so sporočili iz zveze.(več)

Vlada z zeleno lučjo Postojni in Pivki za delež koncesijske dajatve
Vlada je na seji vladnega odbora za gospodarstvo potrdila letošnja načrta vlaganj občin Postojna in Pivka v gradnjo infrastrukture lokalnega pomena za izvajanje gospodarskih javnih služb varstva okolja. Občini bosta s tem sklepom zanje upravičeni do deleža koncesijske dajatve za Postojnsko jamo in Predjamski jamski sistem.(več)

V Sloveniji na voljo čezmejna takojšnja plačila
V Sloveniji je od ponedeljka v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih. Njena prednost je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme takoj oz. v največ 10 sekundah ne glede na dan ali uro. Zaenkrat sta se infrastrukturi v Sloveniji pridružili dve banki.(več)

Pri izbiri izvajalca za gradnjo drugega tira novi zapleti
Državna revizijska komisija je ugodila avstrijskemu Strabagu in razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, CGP in češkega Metrostava za gradnjo drugega tira. Sporna je Metrostavova referenca. Iz 2TDK sporočajo, da bodo v luči novih dejstev nadaljnjo odločitev sprejeli v najkrajšem možnem času.(več)

Za cepljenje proti covidu-19 še letos predvidoma na voljo 10,5 milijona evrov
Da bi se lahko življenje normaliziralo, bi bilo treba po oceni strokovnjakov proti covidu-19 cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Prva pošiljka cepiva, ki si jo na ministrstvu za zdravje obetajo konec decembra, bo predvidoma zadostovala za cepljenje 50.000 do 60.000 ljudi. Še letos bi za cepljenje namenili 10,5 milijona evrov.(več)

Ministri EU za promet podprli cestninjenje tovornih vozil glede na njihove izpuste
Ministri EU, pristojni za promet, so se dogovorili o novih pravilih cestninjenja tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. Višina cestnine bi bila odvisna od okolju škodljivih izpustov, pri čemer bodo lahko okolju najprijaznejši tovornjaki do konca leta 2025 cestnine v celoti oproščeni. Dogovor je podprla tudi Slovenija.(več)

Sodišče EU zavrnilo tožbo Madžarske in Poljske glede pravic napotenih delavcev
Sodišče EU je zavrnilo tožbo Madžarske in Poljske, s katero sta državi želeli doseči ničnost evropske direktive, ki krepi pravice napotenih delavcev. Kot je poudarilo v obrazložitvi, je svoboda opravljanja storitev v uniji pomembna, a mora sovpadati z enakimi pogoji za delavce ne glede na njihovo državljanstvo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, oktober 2020
Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije
Pravilnik o kartici zdravstvenega zavarovanja, profesionalni kartici in pooblastilih za branje in zapisovanje podatkov v zalednem sistemu
Uredba o načinu vpisa upravljavcev nepremičnin v zemljiški kataster in kataster stavb
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 147/2020 - predčasna razrešitev člana nadzornega sveta javnega zavoda RTV - odložitvena začasna odredba - pridružitev novega tožnika - pravočasnost tožbe - st...
VSM Sodba II Kp 42181/2017 - kaznivo dejanje hude telesne poškodbe - odločba o stroških kazenskega postopka - krivdni stroški - pooblaščeni vročevalec - sprememba sodbe - dokaz...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembi Zakona o ratifikaciji Sporazuma med Evropsko unijo ter Republiko Islandijo in Kraljevino Norveško o postopku predaje med državami članicami Evropske unije ter Islandijo in Norveško (MSPP-A), ratifikacija, EPA 1505-VIII
Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o cestninjenju (ZCestn-C), skrajšani postopek, EPA 1514-VIII
Zakon o finančni razbremenitvi občin (ZFRO) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0953-VIII