Dnevne zakonodajne novosti / 11. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vsem staršem prost dan za spremstvo prvošolcev?
Tema dneva

Levica je vložila predlog zakona, po katerem bi bili vsi zaposleni starši upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolcev v šolo na prvi šolski dan. Podpise je prispevalo skupno 34 poslancev iz vrst Levice in SDS ter en poslanec SD, so sporočili iz Levice. Kot so spomnili, je vrhovno sodišče oktobra 2018 odločilo, da so javni uslužbenci na prvi šolski dan svojega otroka prvošolca upravičeni do dneva plačane odsotnosti z dela. Ostali zaposleni starši so medtem prepuščeni internim dogovorom z delodajalcem.(več)

Predlog zakona o izbrisih v bankah skozi odbor DZ
Odbor DZ za finance je podprl predlog zakona za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank. Sprejel je številna dopolnila, ki jih bo po napovedih članov odbora v tretjem branju v DZ nadgradil v smeri čim manjšega tveganja za neustavnost katere od rešitev.(več)

Odbor dopolnil in podprl novelo stanovanjskega zakona
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je brez glasu proti podprl predlog dopolnitev stanovanjskega zakona, ki ga je po skrajšanem postopku vložil državni svet. Z njim želi etažnim lastnikom olajšati sprejem odločitev o gradbenih delih in izboljšavah v večstanovanjskih stavbah, kadar gre za odpravo arhitektonskih ovir.(več)

V komisarski ekipi EU osem starih znancev
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je razgrnila porazdelitev resorjev v svoji ekipi, v kateri je trinajst žensk, deset socialdemokratov in osem članov sedanje komisije. Najmlajši je 28-letni Litovec Virginijus Sinkevičius, najstarejši Španec Josep Borrell. V ekipi je tudi nekdanja mis Malte Helena Dalli.(več)

Janezu Lenarčiču resor za krizno upravljanje
Slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču je Ursula von der Leyen zaupala resor za krizno upravljanje, ki med drugim vključuje humanitarno pomoč in civilno zaščito. V sedanji komisiji resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje vodi Ciprčan Hristos Stilianides.(več)

Po mnenju poslancev ureditev dvojezičnih šol ni neustavna
Odbor za izobraževanje se strinja z mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ, da zakonska ureditev, ki ureja določanje šolskih okolišev na narodnostno mešanem območju, ni v nasprotju z ustavo. Ustavno sodišče namreč obravnava zahtevo državnega sveta za oceno ustavnosti omenjene ureditve, zato je k podaji mnenja pozvalo DZ.(več)

Sodnik Radonjić kršil etični kodeks v primeru Novič
Komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta je izjave ljubljanskega okrožnega sodnika Zvjezdana Radonjića ob razglasitvi sodbe Milku Noviču označila za neskladne s kodeksom sodniške etike, poroča Dnevnik. Poleg tega bo komisija dopolnila smernice za ravnanje sodnikov pri razglasitvi sodb.(več)

Za razvoj 5G potreben strateški in zakonodajni okvir
Združenje za informatiko in telekomunikacije, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), in Slovenska digitalna koalicija sta pozvala ministrstvi za javno upravo ter za okolje in prostor k dialogu ter sprejetju strateškega in zakonodajnega okvira, potrebnega za učinkovit razvoj omrežja 5G v Sloveniji.(več)

Tožbe zoper Verbund se še vedno vrtijo okoli izvedenskih mnenj
Na mariborskem sodišču je včeraj znova potekala ena od odškodninskih tožbenih zadev oškodovancev v poplavah Drave novembra 2012, ki od avstrijskega upravljavca hidroelektrarn Verbund terjajo povrnitev škode. Tokrat s strani družbe Razgoršek in ŠRC Ratata, ki zahtevata 420.000 evrov, a se odločanje v zvezi s serijo tožb še vedno premika zelo počasi.(več)

Okoljevarstveniki kritični do Slovenije zaradi subvencij za fosilna goriva
Pet članic EU, med njimi Slovenija, načrtuje v časih vse večjega zavedanja podnebne krize uvedbo novih subvencij za fosilna goriva, kar ogroža uresničitev evropskih podnebnih ciljev do leta 2030, opozarjajo okoljevarstveni strokovnjaki v novi analizi osnutkov nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov 28 članic EU.(več)