Dnevne zakonodajne novosti / 6. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Poslance čaka še zadnja redna seja pred počitnicami
Tema dneva

Ta teden se bo državni zbor zbral še na zadnji redni plenarni seji pred počitnicami. Časovnica za sejo, ki se bo začela v četrtek, še ni določena, na dnevnem redu pa sta poleg vladnega predloga četrtega protikoronskega zakona še opozicijski noveli prejšnjih protikoronskih zakonov. Na seji je pričakovati tudi seznanitev z odstopom ministra Aleša Hojsa, ki mu bo takrat prenehala funkcija. Obeta pa se še ustanovitev parlamentarne preiskave o nabavah zaščitne opreme zaradi epidemije covida-19 na podlagi zahteve koalicije.(več)

Obeta se pestra razprava o predlogu aplikacije za sledenje okuženim
Ob različnih pogledih na zakonski predlog za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene je v DZ pričakovati pestro razpravo. Večino opozicijskih strank skrbi predvsem določba o obvezni namestitvi aplikacije, ki je tudi v neskladju s pogoji uporabe Applovih in Googlovih rešitev. V koalicijskih vrstah medtem menijo, da bi se s tako rešitvijo lahko izognili strožjim ukrepom.(več)

Del prispevka za RTV bi po osnutku novele razdelili tudi drugim medijem
Osnutek sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki jih pripravljajo na ministrstvu za kulturo, predvideva rešitev, po kateri bi del rtv-prispevka razdelili med druge medije, je poročal spletni Dnevnik. Na RTVS dvomijo v ustavnost takega posega.(več)

SAB bi brezplačni poletni javni prevoz za dijake in študente uzakonila
SAB je v parlamentarni postopek vložila zakon, ki bi dijakom julija in avgusta zagotovil brezplačni javni potniški prevoz, študentom pa tudi septembra. Predsednica stranke Alenka Bratušek je prepričana, da je treba stvar sistemsko urediti, da bo brezplačni poletni prevoz za mlade veljal ne glede na to, kdo bo minister in kakšne ideje bo imel.(več)

GZS za spremembe glede višine posojil po poroštveni shemi
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da so zaradi zamika pri izvajanju poroštvene sheme potrebne njene dopolnitve, ki jih vladni predlog četrtega protikoronskega zakona ne predvideva. GZS tako predlaga, da se dovoljen obseg višine posojil po poroštveni shemi dvigne na 25 odstotkov letne prodaje in dvakratnik letnih stroškov dela.(več)

Inšpektorat za delo lani izrekel za 4,1 milijona evrov glob
Inšpektorat RS za delo je lani opravil 14.118 inšpekcijskih pregledov, in sicer 8013 na področju delovnih razmerij, kjer beleži krepko rast prijav, 5891 na področju varnosti in zdravja pri delu ter 214 na področju socialnih zadev. Ob tem je izrekel za 4,1 milijona evrov glob. Kljub vse večjemu obsegu dela se vztrajno spopada s pomanjkanjem kadra.(več)

Varuh ne vidi pravnih podlag za omejitev izhodov v domovih starejših
Pri varuhu človekovih pravic so v nasprotju z državno sekretarko na ministrstvu za delo Matejo Ribič poudarili, da ne vidijo pravnih podlag za omejitev izhodov v domovih za starejše, kar je po njihovem mnenju zaskrbljujoče. Zakon o nalezljivih boleznih za splošno prepoved izhodov zdravih stanovalcev iz domov za starejše ni ustrezna podlaga, menijo.(več)

Po dolgem premoru na sodišču spet afera s preskakovanjem čakalnih vrst
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bodo danes in v sredo predvidoma nadaljevali sojenje Milku Noviču, obdolženemu umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Po zelo dolgem premoru se nadaljuje sojenje v aferi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Višje sodišče pa bo presojalo obsodilno sodbo za bančnike iz afere Dimic.(več)

Evropska komisija odobrila remdesivir za zdravljenje covida-19
Evropska komisija je odobrila zdravilo remdesivir za zdravljenje hudih oblik koronavirusne bolezni-19. Gre za prvo odobreno zdravilo za zdravljenje covida-19 na evropski ravni. Evropska komisija je zeleno luč za remdesivir izdala po hitrem postopku in potem, ko je ustrezno priporočilo pred tem izdala Evropska agencija za zdravila (EMA).(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije
Sklep o izračunu čiste vrednosti sredstev, vrednosti enote premoženja, odkupne vrednosti premoženja in donosnosti vzajemnega pokojninskega sklada
Ukaz o odpoklicu stalne predstavnice Republike Slovenije pri Svetovni turistični organizaciji (UNWTO)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 19/2019 - dopuščena revizija - davčni inšpekcijski nadzor - davek na dodano vrednost (DDV) - dodatna odmera DDV - sale and lease back - dvakratna prodaja - f...
VSRS Sodba X Ips 38/2019 - dopuščena revizija - davek na darila in dediščine - davčna oprostitev - oporočno dedovanje - dedovanje po mačehi - prvi dedni red - smrt očeta - sv...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o delu in finančnem poslovanju FIHO v letu 2019, EPA 1237-VIII
Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018, EPA 1255-VIII
Predlog sklepa o imenovanju člana Programskega sveta RTV Slovenija – na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija, EPA 1253-VIII
Ostali dokumenti
Seznam dokumentov, ki jih vroča davčni organ
Analiziranje pri skrbnem pregledu poslovanja