Dnevne zakonodajne novosti / 5. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
US ugotovilo neustavnost zakona o prekrških
Tema dneva

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je zakon o prekrških v neskladju z ustavo, ker ne določa roka, v katerem bi moral biti pravnomočno končan ponovljeni postopek po razveljavitvi prve, pravnomočne odločbe. DZ mora protiustavnost odpraviti v enem letu. Do spremembe zakona pa bo veljal rok, ki ga je postavilo ustavno sodišče, in sicer dve leti. Za postopek za oceno ustavnosti so se ustavni sodniki odločili ob odločanju o ustavni pritožbi posameznika zoper sodbo Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu. Slednjo so sicer zavrnili.(več)

Sodišče odredilo razkritje ravnanja policije z migranti
Upravno sodišče je odločilo, da morata ministrstvo za notranje zadeve in policija razkriti več dokumentov o ravnanju z migranti in prosilci za azil, poroča Dnevnik. S tem je sodišče v pretežnem delu sledilo odločitvi informacijskega pooblaščenca in odločilo, da je večina teh dokumentov prosto dostopnih informacij javnega značaja.(več)

Odbor DZ za boljši položaj nekaterih družin
Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Novela med drugim izboljšuje položaj družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, in položaj študentskih družin.(več)

Predlog za umik Slovenije iz Afganistana neuspešen
Odbor za obrambo je včeraj večinsko zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov iz misije v Afganistanu ter prenehanje plačevanja v Natov skrbniški sklad za afganistansko vojsko. Za predlog Levice sta glasovala le dva člana odbora, 12 jih je bilo proti.(več)

Židan poziva vlado k razglasitvi podnebne krize
Predsednik državnega zbora Dejan Židan je na predsednika vlade Marjana Šarca naslovil poziv, da vlada v Sloveniji razglasi podnebno in okoljsko krizo. S tem bi, kot je prepričan Židan, zagotovili potrebne vire za pripravo celovitega načrta potrebnih ukrepov.(več)

Sloveniji iz Bruslja opomina zaradi prepoznega prenosa direktiv
Evropska komisija je Sloveniji izdala uradna opomina zaradi nepravočasnega prenosa dveh direktiv v nacionalni pravni red. Gre za direktivo za krepitev stroškovno učinkovitega zmanjšanja emisij in nizkoogljičnih naložb ter direktivo v zvezi z oceno tveganja gensko spremenjenih organizmov za okolje, so sporočili z ministrstva za okolje.(več)

Červek: Tudi po spremembi zakonodaje bi se nam zgodile Karavanke
Zaradi nekaj posameznih in odmevnih primerov se zdi, kot da je v postopkih javnih naročilih vse narobe in vsi samo lažejo, je na konferenci dejal predsednik Državne revizijske komisije Samo Červek. To po njegovem mnenju ne drži in meni, da bi se nam tudi po zadnjih spremembah zakonodaje zgodil primer Karavank, ki se je zelo zavlekel.(več)

Slovenija in BiH za poostritev nadzora zunanjih meja EU
Predsednik republike Borut Pahor in člani predsedstva Bosne in Hercegovine, ki so na dvodnevnem obisku v Sloveniji, so po včerajšnjem srečanju v predsedniški palači poudarili, da bi morali za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam poostriti nadzor zunanjih meja Evropske unije. Migranti v BiH namreč pridejo preko držav članic EU, so poudarili.(več)

V globalni operaciji proti pranju denarja prijeli več kot 200 ljudi
Organi pregona iz 31 držav, tudi Slovenije, so v sodelovanju z Europolom, Eurojustom in Zvezo evropskih bank med septembrom in novembrom izvedli globalno operacijo preprečevanja pranja denarja. Odkrili so več kot 3800 denarnih mul in 386 tistih, ki so jih novačili, ter aretirali 228 osumljenih. Po Evropi pa so začeli kampanjo ozaveščanja.(več)

Zelene naložbe v žarišču prvega sestanka nove komisije
V žarišču včerajšnjega prvega sestanka nove Evropske komisije je bilo podnebno ukrepanje, zlasti sklad za pravično tranzicijo v brezogljično družbo, ki naj bi spodbudil 100 milijard evrov zelenih naložb v obdobju 2021-2027. Na dnevnem redu so bili še vrh zveze Nato, potres v Albaniji in dogajanje na Malti v povezavi z umorom novinarke.(več)