Dnevne zakonodajne novosti / 17. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 58/2017 z dne 20.10.2017
TEMA DNEVA
Nizka ogroženost zaradi terorizma
Tema dneva

Svet za nacionalno varnost se je seznanil s trenutno oceno teroristične ogroženosti. "Ocena ostaja nespremenjena, nizka, to je dva od pet," je premier Miro Cerar povedal po seji. A hkrati je opozoril, da mednarodne okoliščine ostajajo še naprej nepredvidljive, zato se lahko ocena hitro spremeni. Na seji so razpravljali tudi o kibernetski varnosti in ugotovili, da slovenski državni informacijski sistem v nedavnih hekerskih napadih z izsiljevalskim virusom ni bil prizadet. Cerar je poudaril, da ministrstvo za javno upravo redno nadgrajuje informacijske sisteme in drugo programsko opremo, prav tako so letos ustanovili poseben nacionalni organ za kibernetsko varnost.

Učinkovito in uspešno sodstvo
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič izvajanje sodne oblasti v letu 2016 ocenjuje kot pozitivno. Prepričan je, da so sodišča v lanskem letu delovala "učinkovito in uspešno". Kljub temu pa sodstvo po njegovem mnenju še vedno ne more biti zadovoljno s kazalniki, ki se nanašajo na starejše nerešene zadeve. Večina sodišč je po besedah Florjančiča v letu 2016 obvladovala število prejetih novih zadev. Pričakovani čas rešitve zadev se je v sodstvu glede na leto 2015 skrajšal za 0,4 meseca. Povprečna starost nerešenih zadev glede na datum prvega prejema se je zmanjšala za 0,9 meseca, povprečni čas rešitve zadev pa se je skrajšal za 0,8 meseca.

Igor Papič novi rektor ljubljanske univerze
Vodenje ljubljanske univerze bo 1. oktobra kot 44. rektor prevzel Igor Papič, ki je na volitvah kot edini kandidat za mesto rektorja za obdobje 2017-2021 prejel 91,1 odstotka veljavnih glasov zaposlenih in študentov. Volitev se je udeležilo 2719 volilnih upravičencev ali 6,1 odstotka, so sporočili z ljubljanske univerze. Papič je sicer redni profesor na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, je predstojnik Laboratorija za električna omrežja in naprave, od 2011 do 2013 je bil prodekan za pedagoško dejavnost, od leta 2013 pa je dekan fakultete. Sedanjemu rektorju Ivanu Svetliku, čigar rektorovanje je zaznamovala predvsem afera dodatkov za stalno pripravljenost, se štiriletni mandat izteče septembra.

Uporaba imena teran za hrvaško vino
Proces za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran je konec minulega tedna prešel v sklepno fazo. Evropska komisija je v petek sprožila pisni postopek za sprejetje delegiranega akta, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško, so sporočili viri pri komisiji. Ta postopek naj bi se končal jutri dopoldne. Po koncu pisnega postopka se začne dvomesečno obdobje, v katerem lahko članice unije ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrnejo. V Svetu je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Digitalizacija in malo gospodarstvo
Potem ko so mala in srednja podjetja pred leti kot največjo težavo pri poslovanju izpostavljala plačilno nedisciplino in slabo dostopnost do virov financiranja, si zdaj od vlade želijo predvsem ukrepe in podporo pri hitrejši digitalizaciji. Digitalizacija je namreč lahko odločilna za njihov obstoj na trgu, so poudarili na vrhu malega gospodarstva. Kot ugotavljajo na GZS, slovenska mikro, mala in srednja podjetja ter podjetniki potrebujejo razvojni skok na področju digitalizacije notranjega poslovanja, poslovanja s poslovnimi partnerji ter poslovanja z državo in EU. Zato so oblikovali 12 predlogov za hitrejšo digitalizacijo in jih tudi predstavili predstavnikom vlade.

Osnutek strategije dolgožive družbe
Osnutek strategije dolgožive družbe v enem od stebrov poudarja vključenost v družbo. Pomembni so medgeneracijsko sodelovanje in poznavanje interneta, navaja zveza društev upokojencev. Prostora za diskriminiranje katere koli starostne skupine pa ne sme biti, tako tudi ne starejših, opozarja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Tomaž Banovec iz Zdusa v osnutku strategije pogreša opredelitev medgeneracijskega sodelovanja. "Medgeneracijskega sodelovanja nismo že nikoli čisto dobro opredelili, čeprav ga omenjajo vsi," je spomnil. "V osnutku je pridevnik medgeneracijsko omenjen 70-krat, čeprav sploh ni jasno, kaj pomeni generacija," je dejal za STA.(TFL)