23. avgust 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Fiskalno pravilo (še) ločuje politike

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na včerajšnjem sestanku niso uspeli doseči preboja pri vprašanju vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Opozicijski stranki Pozitivna Slovenija (PS) in Socialni demokrati (SD) vztrajata, da jih koalicija ni prepričala v nujnost take poteze. Neenotnost slovenske politike glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo je po mnenju ministra za finance Janeza Šušteršiča slaba novica, ki jo bo težko pojasniti mednarodni javnosti.

Minister za finance je ob tem še opozoril, da je bolj od domačih pogledov pomembno to, kaj o tem vprašanju mislijo tisti, ki Sloveniji narekujejo možnost nastopanja na trgu državnega dolga. Predsednik SD Igor Lukšič pa je pojasnil, da je predlagal, da bi vendarle sprejeli zakon o fiskalnem pravilu, če pa bi se potem izkazalo, da to še ni dovolj, bi delali na ustavni večini. "Naš pogoj za to je, da pridobimo stališče ustavnih pravnikov in ustrezne instance v Evropski komisiji."

Nemčija je začela postopek ratifikacije novih bančnih standardov Basel III, ki od bank zahtevajo vzpostavitev močnejše kapitalske obrambe zoper morebitne finančne šoke. Največje gospodarstvo območja evra pri tem upa, da mu bodo kmalu sledile tudi druge evropske partnerice. Skladno z njimi naj bi se najnižji zahtevani količnik zahtevanega najbolj kakovostnega temeljnega kapitala bank (Core Tier 1) z dveh odstotkov zvišal na sedem odstotkov, globalne sistemske banke pa bodo morale imeti previdnostno še dodatni najbolj kakovostni kapital, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na disciplinskem sodišču vrhovnega državnega tožilstva naj bi včeraj potekal disciplinski postopek proti velenjski tožilki Aleksandri Štiblar, a so ga preložili za nedoločen čas, poroča MMC RTV Slovenija. Štiblarjeva, ki je v postopku zaradi kritik svojih kolegov v primeru koroške deklice, je namreč zahtevala, da se postopek odpre za javnost.

V zadnjem času je bilo v Sloveniji več poskusov zlorab elektronskega bančništva, so dan po t.i. 'phishing' napadu na uporabnike SKB Net sporočili iz Združenja bank Slovenije. Kot so pojasnili, so bili vsi poskusi zlorab opravljeni na podoben način - napadalci so si skušali s ponarejenimi elektronskimi sporočili zagotoviti vstop v spletno banko. "Če vaša banka zahteva od vas podatke, zahtevek preverite preko telefona ali osebno. Preverite vsako osebo, ki se vam predstavi kot oseba za podporo strankam, pa je ne poznate, ali ni to kako drugače jasno dokazano. Poskrbite, da so na vaših računalnikih nameščeni zadnji varnostni popravki in ustrezni protivirusni programi," še svarijo v združenju.

Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics bo za prenovo svoje tovarne v Austinu v ZDA namenil štiri milijarde dolarjev. S tem bo povečal zmogljivost proizvodnje naprednih sistemskih čipov, ki se jih uporablja v pametnih mobilnikih in tabličnih računalnikih ter drugih elektronskih napravah. Tovarna v Austinu je edina Samsungova polprevodniška tovarna izven Koreje. Velikan je od leta 1996 do danes vanj vložil že skupno 13 milijard dolarjev(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 23.8.2012 - 23.8.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   3 novosti     20 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         3 novosti  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         8 novosti 2 novosti
5. JAVNE FINANCE   2 novosti     14 novosti 2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   4 novosti     35 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost     43 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         12 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     2 novosti  
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost     12 novosti  
11. OBČINE