Dnevne zakonodajne novosti / 8. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Pahor in vodje strank o volilni zakonodaji
Tema dneva

Vodje parlamentarnih strank in poslanskih skupin so predsednika republike Boruta Pahorja obvestili, da soglašajo z njegovo pobudo za pogovor o potrebnih spremembah volilne zakonodaje. Pahor je zato sklical sestanek na to temo, ki bo 17. januarja v Predsedniški palači, njegov namen pa je "zbližati stališča glede možnih sprememb volilne zakonodaje v skladu z zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo."

Nadomestne volitve v Sodni svet
Predsednik DZ Dejan Židan je za 5. marec razpisal nadomestne volitve za člana Sodnega sveta, ki ga na predlog predsednika republike voli DZ. Izvoljeni član bo nadomestil Verico Trstenjak, ki je sredi decembra podala odstopno izjavo. Profesorica za evropsko pravo je odstopno izjavo kot članica Sodnega sveta podala, da bi opozorila na nujnost drugačne organizacije in pogojev za delo sveta. Kot je navedla, trenutni položaj v praksi po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela. Akt o razpisu nadomestnih volitev bo v uradnem listu predvidoma objavljen danes, roki za volilna opravila pa začnejo teči v petek.

Italijanske kazni za prekrške so verodostojne
V minulih mesecih so nekateri Slovenci na svoje naslove iz tujine, med drugim Italije, prejeli priporočene pošiljke s kaznimi zaradi prometnih prekrškov. V medijih so se pojavljala opozorila, da gre morda za prevare, a je po poročanju Primorskih novic italijansko veleposlaništvo opozorilo, da so kazni verodostojne. Nekateri so iz Italije prejeli kazni zaradi prehitre vožnje, vožnje po pasu za vozila javnega prevoza ali zaradi vstopa na območje za pešce. Tisti, ki dvomijo v verodostojnost spletne strani ali prejete kazni oziroma želijo opozoriti na morebitne napake, se po pojasnilih veleposlaništva lahko obrnejo na redarstvo ali policijo. Njihovi podatki so navedeni v glavi plačilnega naloga.

Opazen padec števila brezposelnih
Lani je bilo na zavodu za zaposlovanje v povprečju mesečno registriranih 78.474 brezposelnih, kar je 11,5 odstotka manj kot v letu 2017. Ob koncu leta 2018 je bilo sicer registriranih 78.534 brezposelnih, kar je 3,2 odstotka več kot konec novembra in 7,7 odstotka manj kot ob koncu decembra 2017. Rast števila registriranih brezposelnih v zadnjem mesecu leta je bila pričakovana, saj se takrat brezposelnost na mesečni ravni zaradi izteka zaposlitev za določen čas običajno poveča. Delodajalci so zavodu decembra največ prostih delovnih mest sporočili za poklicno skupino delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Sledili so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev ter zidarji.

Popovič s pritožbo na upravno sodišče
Franci Matoz, odvetnik nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je včeraj potrdil, da so prejeli sklep koprskega občinskega sveta o zavrnitvi Popovičeve pritožbe in potrditve županskega mandata Alešu Bržanu. Ob tem je Matoz pojasnil, da bodo najkasneje do četrtka vložili pritožbo na upravno sodišče. Popovič, ki je koprsko občino vodil zadnjih 16 let, je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je najprej podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je ugovor zavrnila, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič se je nato pritožil še na občinski svet.

Večina soje prihaja iz ZDA
Tri četrtine vsega uvoza soje v EU sedaj prihaja iz ZDA, je Evropska komisija sporočila pred današnjim srečanjem evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Washingtonu. Povečanje uvoza soje je del dogovora, ki sta ga julija lani dosegla ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Trump je takrat obljubil, da ne bo uvedel dodatnih carin na evropske avtomobile, Juncker pa, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA. Komisarka bo po pojasnilih komisije nadaljevala trgovinske pogovore "na podlagi agende dveh predsednikov".(TFL)