Dnevne zakonodajne novosti / 29. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Na sestanku z ministrico o prenovi sodniške zakonodaje
Tema dneva

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je včeraj na sestanku s predsedniki višjih sodišč obravnavala prenovo sodniške zakonodaje. Sogovorniki so med drugim izpostavili prenovo sistema ocenjevanja in napredovanja sodnikov ter vprašanje starostne strukture sodnikov. Opozorili so, da bo v kratkem treba nadomestiti okoli 200 sodnikov, zato je nujno zagotoviti ustrezno kadrovsko načrtovanje in pospešiti postopke imenovanja. Kot je povedala ministrica, je prenova sodniške zakonodaje ena od prednostnih nalog ministrstva.(več)

Vlada predlaga dodatno povečanje povprečnine
Vlada bo predlagala dodaten dvig povprečnine, je ministrstvo za javno upravo napovedalo na seji delovne skupine za lokalno samoupravo. Po predlogu vlade naj bi se ta do leta 2021 skupaj povečala za 40 evrov. Letos naj bi tako po novem povprečnina znašala skoraj 624 evrov, prihodnje leto pa dobrih 628 evrov, so sporočili z ministrstva.(več)

Še ta teden v DZ predlog proračunov za prihodnji dve leti
Potem ko so poslanci prejšnji teden s potrditvijo rebalansa državnega proračuna soglašali z rekordnim primanjkljajem, se bodo že v kratkem ponovno ukvarjali z državnimi financami. Vlada bo namreč v prihodnjih dneh v obravnavo v DZ poslala še predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti.(več)

Hojs ne izključuje možnosti ponovne razglasitve epidemije
Minister Aleš Hojs je na včerajšnji vladni novinarski konferenci napovedal nove ukrepe za zamejitev koronavirusa. Konkretnih ukrepov ni želel izpostavljati, je pa možno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj se bliža zimski čas, ko se bodo gostje z vrtov premaknili v notranjost lokalov, ter fitnesov in športnorekreacijskih centrov. Ne izključuje niti možnosti ponovne razglasitve epidemije.(več)

Transparency International Slovenia: Pravica vedeti ni samoumevna
V Transparency International (TI) Slovenia so ob svetovnem dnevu pravice vedeti poudarili pomembnost dostopa do informacij javnega značaja za preprečevanje korupcije. Zakonodaja posameznikom omogoča, da zahtevajo in prejmejo informacije v razumnem roku, s čimer se zagotavlja demokratičnost in participatornost družbe.(več)

Kandidat za člana izvršilnega odbora ECB tudi Boštjan Jazbec
Kandidaturo za člana šestčlanskega izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) sta vložila nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in izvršni direktor za nadzor v nizozemski centralni banki Frank Elderson, je sporočil vodja evroskupine Paschal Donohoe. Če bo Jazbec izbran, bo prvi Slovenec na tem položaju.(več)

Prisegli prvi evropski tožilci, med njimi tudi Slovenec
Pred Sodiščem EU v Luxembourgu so včeraj prisegli prvi evropski tožilci. Gre za prve tožilce novega Evropskega javnega tožilstva (EPPO). Iz Slovenije je bil za evropskega tožilca imenovan Jaka Brezigar.(več)

V EU odslej dovoljeni tudi hrana in krma iz gensko spremenjene soje
Evropska komisija je odobrila gensko spremenjeno sojo za proizvode za hrano in krmo. Odobritev, ki ne zajema gojenja, velja deset let, za vsak proizvod iz te gensko spremenjene soje pa veljajo stroga pravila EU glede označevanja in sledenja, so sporočili iz Bruslja.(več)

EU predstavila predlog za ureditev na področju kriptovalut
Evropska komisija je prejšnji teden razkrila načrte za ureditev področja kriptovalut. S predlaganimi ukrepi bi lahko omejila razvoj Facebookove valute libra in podobnih projektov. K regulaciji trga so komisijo pozivale države članice, ki upajo, da bodo pravila spodbudila tudi razvoj novega trga.(več)

Tiktok lahko po odločitvi sodišča še naprej nabira nove uporabnike v ZDA
Kitajska mobilna aplikacija Tiktok se je zaenkrat izognila omejitvi delovanja v ZDA. Okrožno sodišče v Washingtonu je namreč v nedeljo začasno ustavilo odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v skladu s katero si aplikacije novi uporabniki ne bi smeli več nalagati na pametne naprave.(več)