Dnevne zakonodajne novosti / 27. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Javnost premalo vključena v pripravo predpisov
Tema dneva

Center nevladnih organizacij Slovenije (Cnvos) je pred desetimi leti zagnal števec kršitev resolucije o normativni dejavnosti, ki jo je takrat sprejel DZ. Včeraj so o vključevanju javnosti v pripravo predpisov organizirali okroglo mizo, na kateri so ugotavljali, da je resolucija dobra, a ji praksa marsikdaj ne sledi. Tudi odhajajoča vlada je pri kar 60 odstotkih predpisov delno ali popolnoma izključila javnost iz razprave, pri čemer največji obseg kršitev beleži ministrstvo za zunanje zadeve. Podobno velja za zadnje tri vlade.(več)

Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj državnemu zboru predlagal predsednika stranke SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.(več)

Državni svet predlaga dodaten odstrel medvedov in volkov
Državni svet je sprejel predlog novele zakona o interventnem odvzemu medvedov in volkov iz narave. Po njem bi med majem in koncem aprila prihodnje leto predvidoma lahko odstrelili 220 rjavih medvedov, med majem in koncem januarja prihodnje leto pa 30 volkov.(več)

Uredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin v javni obravnavi
V javni obravnavi je uredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin, ki jo mora vlada v skladu z zakonom sprejeti do konca marca. Od 1. aprila dalje namreč v registru nepremičnin ne bo več podatkov o vrednostih nepremičnin, izračunanih na dosedanji način, poudarjajo na ministrstvu, kjer komentarje na predlog uredbe pričakujejo do 4. marca.(več)

Odbor DZ za finance za celovito analizo učinkov privatizacije
Odbor DZ za finance je včeraj na predlog Levice pretresal škodljive učinke privatizacije, v ospredju pa so bile posledice prodaje treh bank, Adrie Airways in Gorenja na izgubo delovnih mest ter centralizacijo Slovenije. Zavzel se je za pripravo evalvacije učinkov privatizacije, pripravo sanacijskih ukrepov in ukrepov za preprečitev nadaljnje škode.(več)

GZS po spremembah osnutku NEPN prižgala rumeno luč
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je nekoliko spremenjenemu osnutku Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), ki ga bo vlada obravnavala na današnji seji, prižgala rumeno luč. Pozdravljajo načrtovano nadaljnjo izrabo hidroenergije, ki so jo vnesli v osnutek načrta, vendar pa v njem še vedno vidijo veliko izzivov.(več)

Zaključuje se prvo leto mandata varuha Petra Svetine
V tem tednu mineva leto dni, odkar je šestletni mandat varuha človekovih pravic začel Peter Svetina. Ugotavlja, da je varuhu v posameznih primerih uspelo prispevati k odpravi nepravilnosti, kršitev ali krivic. Sicer pa si želi, da bi se politična situacija v državi čim prej stabilizirala, ker je v predalih več pomembnih predlogov zakonov.(več)

Informacijski pooblaščenec podjetja opozarja na poskuse izsiljevanja
Informacijski pooblaščenec je izdal opozorilo podjetjem, naj ne nasedajo poskusom izsiljevanja pod pretvezo varstva podatkov. Zaznal je namreč primere zlorabe pravic posameznikov s področja varstva osebnih podatkov. Najbolj učinkovito se lahko podjetja zaščitijo z ustreznim urejanjem ključnih področij obdelave podatkov, priporoča.(več)

Evropska sredstva za zeleni prehod predvidena za dve slovenski regiji
Evropska komisija je včeraj v Bruslju predlagala seznam regij v članicah EU, ki so po njeni oceni upravičene do sredstev iz evropskega sklada za pravičen zeleni prehod. Med sto predlaganimi upravičenkami sta tudi dve slovenski regiji: savinjska in zasavska.(več)