Dnevne zakonodajne novosti / 9. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Spet odprtih več dejavnosti, a le s testiranjem zaposlenih
Tema dneva

V skladu z novim vladnim odlokom je lahko odslej odprtih več trgovin in storitev, med drugim vse s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer bodo zagotovili testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Za dejavnosti, ki so že lahko obratovale do sedaj, pa bo testiranje potrebno šele od petka. Prav tako so dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, higienske nege, individualno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.(več)

Zagovornik načela enakosti za oceno ustavnosti upokojevanja starejših po PKP7
Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti dveh členov sedmega protikoronskega zakona, ki delodajalcem omogočata, da brez navajanja razlogov prekinejo pogodbo o zaposlitvi delavcem z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. Zagovornik je ocenil, da takšna ureditev ni v skladu z ustavo.(več)

Pred glasovanjem o nezaupnici stranke KUL z novelo za tajno glasovanje na daljavo
Pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice bodo stranke KUL poskusile še s predlogom sprememb poslovnika DZ, s katerimi bi poslancem omogočili tajno glasovanje na daljavo. Pred poslanci bo ta teden tudi predlog za spremembo meja volilnih okrajev, predlog zakona o demografskem skladu ter razprava o posledicah dolgotrajnega zaprtja šol.(več)

Znova možna oddaja vloge za začasno čakanje na delo
Po nekaj dneh premora je od petka spet mogoča oddaja vlog za subvencioniranje čakanja na delo. V skladu z osmim protikoronskim zakonom je mogoče napotiti zaposlene na začasno čakanje na delo doma najdlje do 30. aprila. Povračilo lahko po novem uveljavljajo delodajalci, registrirani najpozneje do konca leta 2020.(več)

Za delavce migrante nekoliko omiljeni pogoji za prehod meje
Vlada je omilila v petek uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delavci migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirusa. Od sobote ga morajo predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU s slabšo epidemiološko sliko.(več)

Vlada dala soglasje k razpisu za vpis na visokošolske zavode za študijsko leto 2021/22
Vlada je v petek tudi dala soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/22. Skupaj bo na voljo 18.520 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, so sporočili po seji vlade. Vlada je povečala število mest na medicinskih fakultetah in na ljubljanski fakulteti za računalništvo.(več)

Poslanci Simonitiju očitajo neučinkovito spopadanje s posledicami epidemije v kulturi
Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so vložili tudi interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija. Očitajo mu neučinkovito ukrepanje pri odpravi posledic blokade dela na področju kulture zaradi epidemije ter napade na neodvisnost novinarstva. Ministrovo delo razgrajuje kulturno delovanje, je v predstavitvi izpostavil poslanec Matjaž Nemec (SD).(več)

Evropska delegirana tožilca naj bi z delom začela marca, pred tem še uskladitve zakonodaje
Na pravosodnem ministrstvu so v pripravi spremembe zakona o državnem tožilstvu. Ker jih je Evropsko javno tožilstvo sredi januarja obvestilo, da naj bi evropska delegirana tožilca z delom začela že marca, želijo s posebno novelo, ki bi jo DZ sprejemal po nujnem postopku, urediti nekatera vprašanja glede njihove zaposlitve.(več)

Novi gradbeni zakon razdvaja arhitekte in inženirje
Predlog novega gradbenega zakona, ki naj bi popravil in dopolnil obstoječe rešitve, da bi bili postopki hitrejši, je razdelil arhitekturno in inženirsko stroko, predvsem glede vodenja projektov. Resorno ministrstvo pravi, da je zakonski predlog v medresorskem usklajevanju in da bo v vladni obravnavi predvidoma marca.(več)

Sklepne besede v sojenju zaradi korupcije v zdravstvu
Ta teden prinaša več odmevnih obravnav po slovenskih sodiščih. V Ljubljani bodo potekale sklepne besede zagovornikov obtoženih v prvem sklopu primera korupcije v zdravstvu, v Mariboru pa se bo po več kot dveh mesecih nadaljeval predobravnavni narok za nekdanja člana uprave NKBM, obtožena ponarejanja vrednostnih papirjev.(več)