Dnevne zakonodajne novosti / 7. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Zdravniški spor v rokah vlade
Tema dneva

Arbitraža o aneksu med podpisniki splošnega dogovora ni bila v celoti uspešna, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje poskuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada. Ta bi lahko po napovedih ministra Aleša Šabedra o tem odločala 15. maja, torej še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij.(več)

Šarec od Erjavca pričakuje poročilo
Premier Marjan Šarec od ministra Karla Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, so za STA pojasnili v premierjevem kabinetu. Knovs namreč Erjavcu očita zlorabo vojaške obveščevalne službe za razrešitev Škerbinca.(več)

Sindikat vojakov predlaga interpelacijo zoper Erjavca
Sindikat vojakov Slovenije je medtem predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra Karla Erjavca, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.(več)

Vlasta Nussdorfer bo svetovala predsedniku
Predsednik republike Borut Pahor je imenoval nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer za svetovalko predsednika republike. Sodelovala bosta zlasti na področjih človekovih pravic, humanitarnih dejavnosti in socialne politike, so sporočili iz urada predsednika republike.(več)

NLB izdala za 45 milijonov evrov obveznic
NLB je zaključila izdajo podrejenih obveznic v skupnem nominalnem znesku 45 milijonov evrov. S tem bo banka optimizirala kapitalsko strukturo in zadostila zavezam Slovenije, danim Evropski komisiji v postopku odobritve državne pomoči banki, so včeraj sporočili iz banke.(več)

Nižje kmetijske subvencije za zamudnike
Včeraj se je zaključila kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo vloge zamudnikov zbirala še do 31. maja, a se za vsak dan zamude izplačilo zmanjša.(več)

Nov avstrijski zakon pomeni poslabšanje za manjšine
Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, se je odzval na nov avstrijski zakon o socialni pomoči in opozoril, da zakon prinaša poslabšanje za narodne skupnosti, torej tudi za koroške Slovence. V zvezi s tem so v nedeljo pisali poslanskim skupinam v avstrijskem parlamentu, so sporočili iz NSKS.(več)

Zagovornik ugotovil diskriminacijo v enem primeru
Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je predsedniku DZ Dejanu Židanu predal letno poročilo za leto 2018. Zagovornik je v postopku ugotavljanja diskriminacije izdal prvih pet odločb, diskriminacijo pa je ugotovil v enem primeru.(več)

Merjenje količin zavržene hrane v EU
Vsako leto se približno 20 odstotkov proizvedene hrane v EU izgubi ali zavrže, kar povzroča nedopustno družbeno, okoljsko in gospodarsko škodo. Evropska komisija se je aktivno lotila reševanja tega problema, ker za to potrebuje več podatkov, pa je oblikovala posebno metodologijo, ki bo zagotovila usklajeno spremljanje količin zavržene hrane.(več)

TFL Glasnik: Zlata Tavčar o dveh svetovih
»Obstaja izračun, da v Sloveniji več kot triodstotna gospodarska rast omogoča (zaradi povečanega plačila davkov v proračun), da lahko država vzdržuje tak javni sektor, kot ga ima. To pa seveda ne pomeni, da je javni sektor optimalno organiziran,« med drugim o stanju javnega sektorja v primerjavi z zasebnim razmišlja Zlata Tavčar, direktorica podjetja Tax-Fin-Lex. Njen prispevek in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.