Dnevne zakonodajne novosti / 9. januar 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Šolniki proti večinoma neupravičenim anonimkam
Tema dneva

Različna združenja na področju šolstva se zavzemajo za ukinitev obravnave anonimnih prijav. Kot pojasnjujejo, se anonimne prijave v šolstvu v večini primerov izkažejo za neresnične. Kot je dejala predsednica učiteljskega združenja Metka Zorec, se anonimne prijave izogibajo dialogu in so velikokrat namenjene osebnemu maščevanju, prinašajo pa veliko težav. Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan je prepričan, da za anonimnost ni nobene potrebe, saj zakoni varujejo identiteto prijavitelja. Če je prijava zlonamerna, blati prijavljenega in se izkaže za neresnično, pa oškodovani ne more poiskati pravice na sodišču in oprati svojega imena.

6200 prijav zoper Volkswagen
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v kampanji PreVWara, v kateri je od sedanjih in nekdanjih lastnikov vozil, za katere je Volkswagen prirejal podatke o izpustih, dobivala prijave za sodelovanje v kolektivni tožbi zoper Volkswagen, zbrala 6200 prijav. Sedaj bo stekla faza preverjanja dokumentacije za vložitev tožbe. "V naslednjih tednih bodo prijave preverili pravniki, prijavljeni potrošniki pa bodo prejeli elektronsko sporočilo, v katerem jih bodo prosili za dopolnitev ali dodatne informacije, če bo to potrebno," so v ZPS še povedali za STA. Medtem ko je Volkswagen po aferi v ZDA izplačal 15 milijard dolarjev odškodnin, v Evropi takšne prakse ni.

Zalar oproščen obtožb o zlorabi položaja
Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja oprostilo obtožb o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva leta 2012. Tožilstvo je na odločitev že napovedalo pritožbo. Podobno kot že prej v zagovoru je Zalar v izjavi novinarjem tožilstvo obtožil, da ni bo smelo nikoli začeti kazenskega pregona zoper njega in Fišerja (ta je bil v isti zadevi, za zdaj še nepravnomočno, oproščen 18. decembra) in podleči političnim pritiskom, ki jih je po njegovem prepričanju v tem primeru nad tožilstvom izvajala stranka SDS.

Sestavljanje napovedi za odmero davkov
Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine zavezancem ni treba vlagati že več let, kar pa ne velja za vrsto drugih prihodkov. V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Letos pa na Finančni upravi RS (Furs) napovedujejo tudi poostren nadzor nad vsemi, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem. Pred tem tistim, ki doslej niso napovedali vseh tovrstnih dohodkov, ponujajo možnost samoprijave. Z njo se bodo izognili postopku o prekršku in globi, vložijo pa jo lahko do 31. januarja.

Geodetska uprava zvišuje vrednosti nepremičnin
Geodetska uprava RS (Gurs) bo ta mesec vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin prilagodila stanju na trgu v obdobju 2014-2017. Vrednosti stanovanj se bodo zvišale za do 25 odstotkov, pisarn in lokalov znižale za do 20 odstotkov, pri kmetijskih zemljiščih pa bodo spremembe v obe smeri, določa uredba, ki jo je sprejela vlada. Kot pravijo na ministrstvu za okolje in prostor, katerega del je Gurs, je glavni razlog za zvišanje cen v zadnjih letih povečano povpraševanje zaradi večje kupne moči in ugodnih stanovanjskih posojil na eni strani ter razmeroma majhna ponudba na drugi strani.

Slovenski trgovci na vrhu EU po rasti prodaje
Slovenskim trgovcem je novembra lani uspel preobrat in so po oktobrskem 0,9-odstotnem padcu povečali prodajo za 2,8 odstotka. To je druga najvišja rast prodaje trgovcev v predprazničnem novembru v EU, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Bolj se je obseg prodaje v trgovini na drobno povečal le na Portugalskem (+3,9 odstotka). Na letni ravni - od novembra 2016 do novembra 2017 - se je obseg prodaje v trgovini na drobno v EU povečal za 2,7 odstotka, v državah z evrom pa za 2,8 odstotka. Slovenija je tudi v tej primerjavi dosegla nadpovprečno rast - 5,8 odstotka.(TFL)