Dnevne zakonodajne novosti / 10. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Kdo je podpisal soglasje za mrtvega kandidata?
Tema dneva

Volilna komisija postojnske volilne enote je zaradi kandidatne liste Stranke slovenskega naroda (SSN) vložila predlog kazenske ovadbe. Kandidatno listo SSN so namreč delno zavrnili, saj se je na njej znašel kandidat, ki je lani umrl. Predlog ovadbe so posredovali na Policijsko upravo Celje, ker naj bi bilo kaznivo dejanje storjeno na njihovem območju. Koga so ovadili in zaradi katerega kaznivega dejanja, v volilni komisiji niso želeli pojasniti. Sporno utegne biti soglasje, ki ga morajo vloženim listam priložiti vsi kandidati za poslance. V stranki SSN niso znali pojasniti, kako je prišlo do zapleta, njen predsednik Marjan Žandar je povedal le, da je pri določanju kandidatnih list prišlo do napake, ki jo obžalujejo.

Ista kandidatka na dveh listah
Državna volila komisija (DVK) je v celoti zavrnila kandidatno listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center. Zaradi neveljavnosti kandidature ene od kandidatk lista namreč ne izpolnjuje več zakonskih zahtev glede spolnih kvot. Čuš je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. Izkazalo se je, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. Člani DVK pri odločitvi niso bili enotni, saj je bilo slišati pomisleke o nesorazmernosti ukrepa, poleg tega pa stranka ni sama odgovorna za zaplet. Kljub temu je večina članov na koncu potrdila sklep o zavrnitvi kandidatne liste.

Okoljski izzivi v kmetijstvu
Slovenija želi povečati koriščenje sredstev programa Life tudi za reševanje okoljskih izzivov v kmetijstvu. Zato je na Brdu pri Kranju potekala mednarodna konferenca Life kmetovanje - okoljsko vzdržno kmetijstvo, ki povezuje okoljsko in kmetijsko ministrstvo ter predstavlja primere dobrih praks in priložnosti za prihodnje. V Sloveniji sicer že obstajajo primeri dobre prakse koriščenja teh sredstev za projekte okoljsko vzdržnega kmetijstva, vendar pa si želi Slovenija pridružiti državam EU, ki najuspešnejše črpajo Life sredstva tudi za reševanje okoljskih izzivov v kmetijstvu.

Notranja revizija v Banki Slovenije
Banka Slovenije je izvedla notranjo revizijo glede aktivnosti v povezavi s sumi pranja iranskega denarja v NLB v letih 2009 in 2010. Kot so navedli, so ugotovili določene pomanjkljivosti v takratnem obdobju, a je bil od takrat dosežen napredek, večina ugotovljenih pomanjkljivosti pa je bila odpravljenih. Zaupne izsledke notranje revizije je sicer ta teden razkril portal Siol, ki je ob tem kot ključno ugotovitev navedel, da Banka Slovenije že vsaj desetletje nima učinkovitega sistema za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma v slovenskih bankah. Na Banki Slovenije so zatrdili, da je več navedb "vzetih iz upoštevanega okvira in nenatančnih".

Zajetna sredstva za zaposlovanje in izobraževanje
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program neformalno usposabljanje in izobraževanje zaposlenih. V program bo vključenih več kot 2500 posameznikov. Skupna višina sredstev znaša 2,1 milijona evrov, od tega bo evropski socialni sklad prispeval nekaj manj kot 1,7 milijona evrov. Podprli so tudi javni razpis za sofinanciranje inovativnih projektov za zaposlovanje mladih za letošnje in prihodnje leto. Skupna višina sredstev je dobrih 600.000 evrov, od tega jih bo evropski socialni sklad prispeval nekaj več kot pol milijona.

Nemčija: skupinske tožbe po zgledu ameriških
Nemška vlada je sprejela osnutek zakona, ki bi omogočil skupinske tožbe po zgledu ameriških. S tem bi lahko skupaj pred sodišče stopili tudi vozniki volkswagnov, ki so bili oškodovani v zadevi dieselgate, preden zadeva zastara, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pravosodna ministrica Katarina Barley je izrazila upanje, da bo predlog zakona, ki ga mora potrditi še parlament, začel veljati 1. novembra - torej tik preden konec leta poteče rok za vložitev tožb proti nemškemu avtomobilskemu velikanu Volkswagen zaradi goljufanja na okoljskih testih.(TFL)