Dnevne zakonodajne novosti / 15. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Drugi tir je za EU prioritetni projekt
Tema dneva

Projekt drugi tir med Divačo in Koprom je za EU prioritetni projekt, je dan po vnovičnem glasovanju o zakonu o drugem tiru ponovila evropska komisarska za promet Violeta Bulc. Kot je zapisala na Twitterju, je direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije s strani slovenskih državnih organov. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa je spomnil, da je pogodba za pripravljalna dela podpisana že od lanskega decembra, zato bodo na ministrstvu po dogovoru z Evropsko komisijo, da lahko 44 milijonov evrov evropskih sredstev zanje črpa direkcija za infrastrukturo, nadaljevali z aktivnostmi, da se ta dela čim prej začnejo.

Zastopanost spolov – zakon je jasen
Senat ustavnega sodišča ni sprejel pritožbe stranke ZL-DSD, ki jo je ta vložila po zavrnitvi kandidatne liste v celjski volilni enoti zaradi premalo moških. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost. “Razlaga, za katero se zavzema pritožnica, bi pomenila, da bi kvote veljale le za ženske kandidatke, kar pa je prav nasprotno od tistega, kar določa zakonsko besedilo," so zapisali v sklepu. Med desetimi kandidati na listi so bili namreč poleg sedmih žensk trije moški, od katerih je eden kandidiral v dveh okrajih.

Občina proti Kemisu kljub sanaciji
Leto dni od požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je potok Tojnica spet čist. Sanacija obrata še poteka, v podjetju pa zagotavljajo, da bo obrat veliko bolj varen kot pred požarom. Katastrofa je pokazala na nedoslednosti v področni zakonodaji, a sprememb v tem letu ni bilo. Zagotavljanje varnosti je bilo že pred požarom urejeno skladno z zakonodajo, je poudaril prvi mož podjetja Emil Nanut. Lokalna skupnost medtem vztraja, da Kemisa v svoji bližini ne želijo več. Občina je sicer po sklepu Agencije RS za okolje upravičena do okoli 40.000 evrov sredstev, ki jih je Kemis dolžan nakazati za okoljske projekte, kot nekakšno poravnavo.

Slovenija brez otroških kardiologov
V poslanskih skupinah SDS in NSi so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Z enim od predlaganih sklepov se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov. Vlada se po besedah poslanke SDS Jelke Godec ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tistem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi. Po njenih navedbah je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vendar se v SDS in NSi sprašujejo, kako bo inštitut sploh deloval, če pa v Sloveniji ni ostalo več otroških kardiologov.

Odškodnina zaradi razmer v priporu
Ljubljansko okrajno sodišče je obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Marku Bubliću dosodilo 6000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu na ljubljanski Povšetovi, kjer je bil priprt kot domnevni član slovenskega dela mednarodne združbe prekupčevalcev z mamili. Država namreč mora poskrbeti, da je oseba zaprta oziroma priprta v razmerah, ki so skladne z njenim človeškim dostojanstvom. Način izvedbe pa naj te osebe ne privede v takšno stisko ali težke razmere, ki presegajo neizogibno raven trpljenja zaprtih ali priprtih. Kot sta poročala Delo in Slovenske novice, sodba še ni pravnomočna.

Proračun EU – veliko nezadovoljstva
Članice EU so v Bruslju prvič razpravljale o predlogu večletnega proračuna unije za obdobje 2021-2027. Razprava je potekala po pričakovanjih, veliko je nezadovoljstva z vseh strani, je povzel državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič. Slovenijo, denimo, zelo skrbijo rezi sredstev za kohezijsko politiko in razvoj podeželja. Sicer pa Slovenija po besedah državnega sekretarja pozdravlja ambiciozen predlog prvega večletnega proračuna unije po brexitu oziroma dejstvo, da komisija proračuna ni znižala, ter pričakuje, da bo komisija zagotovila pošteno razdeljevanje sredstev, saj je proces konvergence eden temeljnih v EU.(TFL)