Dnevne zakonodajne novosti / 5. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 20 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
S ponedeljkom zaostreni pogoji pri prehajanju meja
Tema dneva

Vlada bo zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice sars-cov-2, zaostrila pogoje za prehajanje meje. Od ponedeljka bodo znova uvedli kontrolne točke na notranjih schengenskih mejah. Spreminjajo se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Doslej je bilo karanteno možno prekiniti s testiranjem že naslednji dan, zdaj bo ta možnost na voljo šele peti dan. Večja novost pa je tudi obvezno testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo.(več)

S ponedeljkom se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov
S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove. Gre za enotedensko testno obdobje, v katerem bodo lahko gostinci stregli med 6. in 19. uro. Če bodo okužbe v omenjenih regijah v tem tednu narasle, bo vlada lokale znova zaprla, svari gospodarski minister Zdravko Počivalšek.(več)

Dijaki v šolo po modelu C, pouk za osnovnošolce po starem
V ponedeljek se bo pouk za srednješolce začel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki v šoli tedensko izmenjevali, je včeraj potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Pouk za osnovnošolce se bo nadaljeval po sedanjem modelu, pri čemer bodo morali učenci od šestega razreda ves čas nositi maske. Začenja se tudi cepljenje zaposlenih.(več)

Vlada na seji tudi o bančništvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim potrdila predlog novele zakona o bančništvu, s katero želi prenesti spremembe evropske direktive s področja finančnih holdingov in opredeliti vključitev predstavnikov delavcev v organe nadzora banke. Za direktorja uprave za varno hrano je imenovala Matjaža Gučka, za direktorja agencije Spirit pa Tomaža Kostanjevca.(več)

Vlada za prenos pristojnosti področja prikritih vojnih grobiščih na obrambno ministrstvo
Vlada je določila tudi besedilo predloga novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev in ga poslala v DZ s predlogom, da ga obravnava po skrajšanem postopku. Predlog določa prenos pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na ministrstvo za obrambo.(več)

Na ministrstvu za javno upravo trije novi direktorati
Vlada je dala soglasje k prenovljenemu aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest na ministrstvu za javno upravo. S tem bodo ukinili direktorat za informacijsko družbo in informatiko ter ustanovili tri nove direktorate. S prenovo področne uredbe pa je vlada spremenila tudi število in vrste direktoratov na ministrstvu za zdravje.(več)

Možna kandidata za ustavnega sodnika Nerad in Dežman
Predsednik republike Borut Pahor se je po posvetu z vodji poslanskih skupin v DZ odločil, da bo za viceguvernerko Banke Slovenije predlagal Tino Žumer, če bo po neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna ugotovil, da uživa zadostno podporo. Predstavil pa jim je tudi možni kandidaturi Sebastiana Nerada in Zlatana Dežmana za ustavnega sodnika.(več)

Po mnenju računskega sodišča zagotavljanje kibernetske varnosti v Sloveniji neučinkovito
Računsko sodišče je v reviziji zagotavljanja kibernetske varnosti v Sloveniji od leta 2016 do 2019 ugotovilo, da so bili vlada, urad za varovanje tajnih podatkov in ministrstvo za javno upravo pri tem neučinkoviti. Vlada v tem obdobju namreč ni sprejela strategije informacijske varnosti, problem pa je tudi kadrovska podhranjenost.(več)

Evropska komisija s predlogi glede enake plače za enako delo
Evropska komisija je predstavila predloge o plačni transparentnosti, ki bi zagotovila, da dobijo ženske in moški v Evropski uniji enako plačilo za enako delo. V okviru predlogov bi uvedli pravico do informacije o plačah delavcev na enakih položajih, so sporočili iz Bruslja.(več)

Evropski parlament zaradi opustitve ukrepanja toži Evropsko komisijo
Evropski parlament je na Sodišču EU (ECJ) vložil tožbo proti Evropski komisiji, ker ni ukrepala, potem ko ZDA niso odpravile vizumov za štiri članice Evropske unije, je včeraj na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik parlamenta Jaume Duch.(več)