Dnevne zakonodajne novosti / 26. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Od sobote omejitev gibanja in prepoved zbiranja v obalno-kraški regiji
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji s spremenjenim odlokom določila, da bo od sobote v obalno-kraški regiji zbiranje ljudi prepovedano, gibanje pa omejeno na to regijo, pri čemer je določila 12 izjem. Prehajanje meje te regije bo med drugim dovoljeno cepljenim osebam in tistim, ki so covid-19 že prebolele, pa tudi vsem z negativnim izvidom testa, ki ni starejši od 48 ur. Drugod ostaja omejitev zbiranja do 10 ljudi, gibanje v nočnem času pa je še vedno prepovedano po vsej državi, so sporočili po seji vlade.(več)

Omejitve pri vstopu v Slovenijo ostajajo, nekoliko spremenjen rdeči seznam držav
Vlada je s spremembami odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja pandemije covida-19 že v sredo nekoliko spremenila rdeči seznam držav in seznam epidemiološko slabših držav. Ukrepi in omejitve pri vstopu v Slovenijo iz teh držav pa ostajajo nespremenjeni.(več)

V obalno-kraški regiji še naprej odprte trgovine do 400 kvadratnih metrov
Kljub sredini odločitvi vlade, da se zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalno-kraški regiji znova zaprejo določene trgovine in storitve, lahko ostanejo odprte vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, je včeraj pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.(več)

Vlada dopolnila uredbo o sodelovanju pri pregonu storilcev kaznivih dejanj
Vlada je včeraj sprejela spremembo uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin. Med drugim dopolnjuje določbe o podajanju usmeritev tožilca in poročanju ob kršitvah uredbe.(več)

Na ministrstvu ob predlagani kazenski noveli izpostavili večjo zaščito žrtev
Vladni predlog sprememb kazenskega zakonika, ki pri posegih v spolno nedotakljivost prinaša model ja pomeni ja, "pomeni velik premik v kaznovalnem pravu in zaščiti žrtev," so prepričani na ministrstvu za pravosodje. V Inštitutu 8. marec in opoziciji vladi sicer očitajo, da je povozila voljo ljudi, ko je po sredini seji v DZ vložila predlog sprememb definicije posilstva, čeprav je vedela, da je inštitut pod svoj predlog novele KZ-1 že zbral potrebnih 5000 podpisov ljudi.(več)

Vlada na seji o več gospodarskih temah
Vlada je na sredini redni seji med drugim naredila tudi korak naprej k izgradnji blejske obvoznice, saj je odločila, da je projekt prostorska ureditev državnega pomena. Sprejela je program razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru in dolgoročni strateški plan Elesa za obdobje 2021-2025. Odločila je tudi o prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu.(več)

Ministrstvo: V primeru ogrožanja zdravja se odklop elektrike ne izvede
Obstoječi energetski zakon že omogoča, da se odklop odjemalca električne energije ne izvede v primeru, da sta ogrožena življenje ali zdravje oseb, so se na ministrstvu za infrastrukturo odzvali na poziv nevladnih organizacij k zajezitvi rasti energetske revščine. Tudi sicer so distributerji odklope v času epidemije odlagali, so navedli.(več)

Zaposleni, novinarske organizacije in del politike pozvali k zagotovitvi financiranja STA
Potem ko je Ukom v sredo sporočil, da je zavrnil plačilo računa za opravljanje javne službe STA v januarju, so se včeraj zvrstili odzivi predstavnikov zaposlenih na STA, novinarskih organizacij, pa tudi politike. Vsi dokaj enotno pozivajo, naj vlada zagotovi financiranje STA, za kar ima po njihovem prepričanju tudi vso potrebno pravno podlago.(več)

OZS za povračilo poslovne škode gostincem
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) za deveti protikoronski zakon predlaga, naj se gostincem povrne poslovna škoda, ki so jo utrpeli zaradi napačnih interpretacij vladnih odlokov. Med drugim se zavzemajo tudi za povračilo izpada prometa, stroškov obveznega testiranja, povračilo regresa in podaljšanje kritja fiksnih stroškov.(več)

Vrh EU za pospešitev cepljenja, zbliževanje stališč glede cepilnih potrdil
Voditelji članic EU so se včeraj zavzeli za pospešitev cepljenja proti covidu-19 ob opozorilih, da bodo prihodnji tedni še težki. Države zbližujejo stališča glede potrdil o cepljenju, ki so lahko nared do poletja, saj naj bi za njihovo pripravo potrebovali približno tri mesece. A številna politična vprašanja so še odprta.(več)