Dnevne zakonodajne novosti / 15. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Do konca leta možnost uporabe pretečene osebne izkaznice
Tema dneva

Državljani bodo lahko na podlagi novega interventnega zakona do konca letošnjega leta znotraj države uporabljali osebne izkaznice, ki jim je veljavnost potekla od 29. marca lani, če v tem času niso spremenili osebnih podatkov, navedenih na dokumentu. Prav tako mora fotografija na izkaznici še vedno izkazovati imetnikovo pravo podobo. Prehajanje državne meje pa s pretečeno izkaznico kljub temu ne bo mogoče, je ministrstvo za notranje zadeve navedlo na spletni strani.(več)

Vstop v Slovenijo za večino potnikov po novem le s potrdili PCT
V Sloveniji se je danes začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Vsi potniki morajo pri vstopu v državo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), sicer morajo v karanteno. Med izjemami so tranzitni potniki, mlajši od 15 let in dvolastniki, ne pa več dnevni migranti.(več)

Vlada sprejela nove spremembe glede davčne obravnave povračil stroškov prevoza na delo
Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela nove spremembe glede davčne obravnave povračil stroškov prevoza na delo in z dela. Povračilo se ne bo vštevalo v davčno osnovo do višine, ki je znova določena pri 0,18 evra na kilometer, kot je veljalo pred zadnjo spremembo uredbe za tiste, ki niso imeli možnosti javnega prevoza, in čezmejne delovne migrante.(več)

DZ razdeljen glede demografskega sklada in financiranja zasebnih šol
Poslanske skupine so razdeljene glede podpore predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu. Poslanska skupina DeSUS se ni opredelila, preostala opozicija je proti in napoveduje podporo sindikatom pri morebitnih aktivnostih za zakonodajni referendum. Poslanci se ne strinjajo tudi glede novele za ureditev financiranja zasebnih šol, s katero želijo koalicijski poslanci uresničiti odločbo ustavnega sodišča. Tudi temu predlogu v SD žugajo z referendumom.(več)

DS jutri o vetu na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
Državni svetniki bodo jutri na izredni seji odločali o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Predlog veta je vložila komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je med drugim izpostavila nesorazmernosti in nejasne opredelitve, ki jih po njihovi oceni vsebuje zakon.(več)

Predvidoma še ta teden začetek unovčevanja novih bonov
Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone, ki jih prinaša včeraj uveljavljeni novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Številni imajo sicer neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, doslej je bilo unovčene 42 odstotkov njihove vednosti.(več)

Miha Lobnik bo zagovornik načela enakosti tudi v novem mandatu
DZ je v torek za zagovornika načela enakosti tudi v novem mandatu imenoval Miho Lobnika. Zanj je glasovalo 53 poslancev, proti pa 23. Za člana nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) pa so imenovali Aleksandra Kotnika.(več)

Poslanci za oprostitev plačevanja dohodnine od prispevkov iz šolskih skladov
Poslanci LMŠ, SD in skupina nepovezanih poslancev (NeP) so vložili predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim bi socialno ogrožene družine oprostili plačevanja dohodnine za izplačila iz šolskih skladov. Predlog predvideva tudi možnost namenitve odstotka od dohodnine šolskemu skladu.(več)

Avtorske in podjemne pogodbe s profesorji morala razkriti tudi ekonomska fakulteta
Upravno sodišče je nedavno odločilo, da mora ekonomska fakulteta v Ljubljani STA razkriti avtorske in podjemne pogodbe, ki jih je od leta 2005 do 2015 med drugim sklenila s profesorico, od leta 2013 pa tudi dekanjo Metko Tekavčič. Tekavčič je svoje pogodbe pokazala, njihova vsebina pa vsaj na prvi pogled ne kaže večjih odstopanj.(več)

Začenjajo se sodne počitnice, naroki predvsem v nujnih zadevah
Na slovenskih sodiščih se danes začenjajo enomesečne sodne počitnice, ko sodišča opravljajo le naroke v nujnih zadevah. Ob soglasju vseh strank lahko sodišča opravljajo naroke tudi v nenujnih zadevah, a procesni roki v nenujnih zadevah v tem času ne tečejo, so sporočili z vrhovnega sodišča.(več)

Zakonodajni podnebni sveženj z ambicioznejšimi cilji, tudi za Slovenijo
Zakonodajni sveženj ukrepov za zmanjšanje izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030, ki ga je včeraj predstavila Evropska komisija, opredeljuje ambicioznejše cilje na ravni EU kot tudi za države članice. Za Slovenijo bo med pomembnejšimi uredba o delitvi bremen, ki določa nacionalni cilj zmanjšanja izpustov za 27 odstotkov.(več)