Dnevne zakonodajne novosti / 6. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Bliža se rok za izplačilo regresa za letni dopust
Tema dneva

Bliža se 1. julij, s tem pa rok za izplačilo regresa za letni dopust v letošnjem letu. Delodajalec je dolžan delavcu, ki je zaposlen celo leto in ima pravico do dopusta, do 1. julija izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. Neizplačilo regresa je prekršek, za katerega je zagrožena globa v znesku od 3000 do 20.000 evrov. Izjemoma se lahko regres izplača tudi po 1. juliju, a najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta in le v primeru nelikvidnosti delodajalca, če to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.(več)

DZ ta teden predvidoma o poslanskih mandatih nadomestnih poslancev
Potem ko je DZ v preteklem tednu na glasovanju potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade pod vodstvom Roberta Goloba, poslance v tem tednu po napovedih čaka potrjevanje poslanskih mandatov nadomestnih poslancev. Zaradi nezdružljivosti posameznih vladnih funkcij s poslansko bo namreč parlamentarne klopi zapustilo več poslancev.(več)

Informacijska pooblaščenka: Vlada ima pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov javnih uslužbencev
Vlada ima pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov javnih uslužbencev, saj gre za prosto dostopne informacije javnega značaja, je sporočila Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Prejela je namreč več vprašanj v zvezi z vladnim sklepom o pregledu zaposlitev javnih uslužbencev med januarjem 2020 in junijem 2022.(več)

Spremembe v upravnem odboru DUTB uradno objavljene
Vlada se je v sredo v vlogi skupščine DUTB seznanila z odstopom neizvršnega direktorja DUTB Francija Matoza ter odpoklicala preostale tri neizvršne direktorje. Na njihova mesta je imenovala Žigo Debeljaka, Miho Resmana, Diano Milivojević in Roka Marolta, kaže zapisnik skupščine, ki je bil, kot je razvidno iz objave na Ajpesu, sestavljen v petek.(več)

Vlada zamenjala nadzornike v Elesu, Borzenu, SODO in DRI
Vlada je na petkovi prvi dopisni seji posegla v nadzorne svete energetskih podjetij Eles, Borzen in SODO ter družbe DRI upravljanje investicij, so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje.(več)

DUTB edini družbenik Salomona, dela Odlazkove medijske hobotnice
Novomeško okrožno sodišče je v tožbi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) proti družbi Dolenjski list glede družbeništva v družbi Salomon pritrdilo DUTB, tako da je ta postala edina lastnica Salomona, ki izdaja več medijev. Sodba še ni pravnomočna. Posredni lastnik Salomona Martin Odlazek napoveduje pritožbo, piše časnik Delo.(več)

V tožilskih stanovskih organizacijah zadovoljni z odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev
V organizacijah na področju tožilstva pozdravljajo odločitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je s hitro kadrovsko potezo odpravila blokado Janševe vlade pri imenovanju tožilcev. V društvu državnih tožilcev se nadejajo novih imenovanj, v Državnotožilskem svetu pa se nadejajo proaktivnega delovanja vseh, ki odločajo o imenovanjih.(več)

Ta teden predvidoma začetek sojenja zakoncema Tuš in Silvu Drevenšku
Na celjskem sodišču je po dveh neuspelih poskusih za ta teden znova sklican predobravnavni narok v sojenju zakoncema Tuš zaradi prodaje blagovne znamke Tušmobil. Ali bo uspel, bo jasno v sredo. Že danes pa bo jasno, ali bo po prav tako dveh neuspelih poskusih na ptujskem sodišču steklo ponovljeno sojenje Silvu Drevenšku.(več)

Članice EU potrdile šesti sveženj sankcije proti Rusiji
Države članice Evropske unije so v petek potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte. Poleg tega bodo v okviru sankcij iz sistema Swift izključili še tri ruske banke, tudi Sberbank, so sporočili iz Sveta EU in Evropske komisije.(več)

Evropski parlament ta teden o podnebnem svežnju in vojni v Ukrajini
Evropski parlament bo ta teden razpravljal o podnebnem svežnju Pripravljeni na 55, vojni v Ukrajini in načrtih glede sprememb pogodb EU. Zasedanja v Strasbourgu se bo prvič udeležil novi slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec, ki je v Evropskem parlamentu nasledil dolgoletno evroposlanko in novo zunanjo ministrico Tanjo Fajon.(več)