Dnevne zakonodajne novosti / 6. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Članice EU preložile odločanje o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje
Tema dneva

Države članice EU so se v petek odločile, da preložijo končno odločanje o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035, predvideno za torek, je sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU. Razloga za preložitev niso navedli. Na Evropski komisiji so v odzivu zagotovili, da se s članicami pogovarjajo o njihovih skrbeh. Za potrditev s kvalificirano večino mora zakonodajo podpreti najmanj 15 od 27 članic EU, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije.(več)

Na odboru DZ ta teden predlog nove obrambne resolucije
V DZ bo ta teden zasedalo več delovnih teles. Med drugim bo odbor za obrambo obravnaval predlog resolucije o razvoju in opremljanju Slovenske vojske. Sestal se bo odbor za zunanjo politiko, ki bo razpravljal o predlogu resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, zasedala pa bo tudi komisija za nadzor javnih financ.(več)

Specializirano državno tožilstvo v poročilu opozorilo predvsem na kadrovsko nestabilnost
Specializirano državno tožilstvo se sooča s kadrovsko nestabilnostjo, med drugim zato, ker so plačni razredi za javne uslužbence ovrednoteni prenizko. Kljub temu je tožilstvo uspešno obravnavalo najzahtevnejše kazenske zadeve s področja organiziranega, gospodarskega in korupcijskega kriminala, so zapisali v poročilu DZ za leto 2022.(več)

Ministrstvo v javno razpravo dalo predlog resolucije o preprečevanju nasilja v družini
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo dalo predlog resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami v obdobju 2023-2028. Predlog, ki prvič združuje tako področje nasilja v družini kot tudi nasilja nad ženskami, bo v javni razpravi do 16. marca.(več)

Poslanci SDS vložili interpelacijo o delu vlade
Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu vlade Roberta Goloba, v kateri želijo odgovor na vprašanje, v kakšni meri vlada uresničuje prisego, podano ob imenovanju v DZ. Med drugim ji očitajo ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo, pa tudi ravnanje v nasprotju z ustavo in koalicijsko pogodbo.(več)

Prijave za subvencijo za nakup lesnih peletov do konca maja
Družba Borzen z objavo v petkovem uradnem listu poziva k uveljavljanju subvencije za nakup lesnih peletov, ki jo je uvedel zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Subvencija znaša 100 evrov na tono peletov, posameznik jo lahko dobi za največ pet ton. Rok za prijavo je 31. maj.(več)

Malim podjetjem na voljo pet milijonov evrov mikrokreditov
Slovenski podjetniški sklad je v uradnem listu objavil razpis za mikrokredite, ki jih mikro, mala in srednje velika podjetja lahko najamejo za omilitev posledic covida-19 na njihovo poslovanje. Na voljo je pet milijonov evrov.(več)

Po mnenju Snežiča obtožba glede oškodovanja upnikov že zastarala
Na mariborskem sodišču so v petem poskusu in po dobrem letu dni v petek vendarle dočakali prihod Roka Snežiča na predobravnavni narok, na katerem je zavrnil krivdo za očitke o oškodovanju upnikov zaradi prijave terjatve babice v postopku njegovega osebnega stečaja, s čimer naj bi Furs oškodoval za 150.000 evrov. Snežič trdi, da je zadeva že lani zastarala.(več)

Na koprskem sodišču ta teden izrek sodbe Bavčarju in Golubiću
Na koprskem sodišču je za ta teden napovedan izrek sodbe nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi prodaje delnic Intereurope. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa pričakujejo koordinatorja Levice Luka Mesca, ki mu Rok Snežič očita žaljivo obdolžitev.(več)

Istanbulska konvencija v EU še brez ratifikacije
Istanbulska konvencija, katere cilj je preprečevanje nasilja nad ženskami, nekaj manj kot devet let po začetku veljave v EU še vedno ni bila ratificirana. Temu nasprotuje šest držav članic. Več drugih držav, ki so jo potrdile, je medtem že prilagodilo zakonodajo konvenciji, spet druge zaenkrat ostajajo brez nacionalnega načrta za implementacijo.(več)