Dnevne zakonodajne novosti / 13. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za september 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu septembru 2020. Veljati ali uporabljati se je začelo 85 predpisov, 39 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 46 predpisov. Tako je na zadnji dan prvega popočitniškega meseca veljalo 869 zakonov in 20.439 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Predlog petega protikoronskega zakona pripravljen za sprejem
Odbor DZ za delo je za potrditev na četrtkovi seji DZ pripravil predlog petega protikoronskega zakona, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe za blažitev posledic covida-19 in prinaša še nove. Tudi ta zakon sega na različna področja: pomemben poudarek daje trgu dela, ob rasti števila okužb pa izpostavlja sistema zdravstva in socialnega varstva.(več)

Zaradi preobremenjenosti služb zamude pri izdajanju karanten
NIJZ je v preteklem tednu dal predlog za 5731 odreditev karanten, so pojasnili za STA. A so na ministrstvu za zdravje, kjer podpišejo odreditev karantene, tako obremenjeni, da prihaja do zaostankov. To bi sicer lahko reševali z določbo v predlogu novega protikoronskega paketa, da se karantena na domu odredi ustno in je izvršljiva takoj.(več)

Kandidatu za kmetijskega ministra Podgoršku zelena luč odbora
Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je včeraj na predstavitvi pred odborom DZ za kmetijstvo dobil zeleno luč. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo deset poslancev, proti ni bil nihče.(več)

Kerševan seznanil Pahorja s pobudo za prenos pristojnosti za imenovanje sodnikov
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj na pogovor sprejel predsednika Sodnega sveta Erika Kerševana. Gost ga je seznanil s pobudo sveta za spremembo ustave in zakona o sodniški službi, po kateri bi pristojnost za imenovanje sodnikov prenesli z DZ. Pahor je dejal, da bo pobudo izpostavil na današnjem srečanju najvišjih predstavnikov treh vej oblasti.(več)

Beović: Zadnje ukrepe z oranžnega seznama bi že lahko sprejeli
Sprejemu še zadnjih ukrepov z oranžnega seznama se hitro bližamo, pravi vodja svetovalne skupine Bojana Beović. Glede na število potrjenih primerov bi jih že lahko sprejeli, a je sedaj na potezi vlada. Prebivalce je Beovićeva pozvala, naj odpovejo vsa praznična druženja, ki so običajna ob 1. novembru.(več)

Banka Slovenije z novimi potezami glede izbrisov v bankah
Banka Slovenije je za iskanje rešitve, s katero bi se zagotovilo sodno varstvo po izbrisih v bankah, aktivirala skupino pravnih strokovnjakov. Medtem je vložila zahtevo za presojo ustavnosti možnosti pregleda nadzorstvene funkcije Banke Slovenije s strani računskega sodišča.(več)

Dolga pot od razvoja cepiva do dovoljenja za promet
Več farmacevtskim podjetjem je uspelo razviti obetavna cepiva proti covidu-19in opraviti velik del zahtevanih kliničnih testiranj, a čaka jih še velika ovira: pridobitev dovoljenja za promet. Tudi to dovoljenje pa ne bo prineslo hitre zmage v boju z virusom. Cepiva ne bo takoj dovolj za vse, ampak bodo z njim v prvi fazi cepili le določene skupine prebivalstva, kot so starejši, kronični bolniki ali zdravstveni delavci.(več)

Svet Evrope: Vlade morajo zagotoviti zaščito podatkov pri aplikacijah za covid-19
Svet Evrope je pozval vlade, naj pri uporabi aplikacij za boj proti pandemiji covida-19 zagotovijo zaščito podatkov. V včeraj objavljenem poročilu med državami s pomanjkljivostmi glede zaščite podatkov omenja tudi Slovenijo in izpostavlja, da slovenske zdravstvene oblasti sezname bolnikov delijo s policijo in upravnimi organi.(več)