Dnevne zakonodajne novosti / 8. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Tax-Fin-Lex med ponosnimi prejemniki Okoljske nagrade 2019
Tema dneva

Na konferenci Okoljsko srečanje so včeraj podelili priznanja v okviru okoljskega razpisa Časnika Finance in Eko sklada. Strokovna komisija je v vsaki kategoriji najprej izbrala finaliste in nato med njimi še zmagovalca. V kategoriji »okolju prijazen izdelek, postopek ali storitev« je lanski uspeh z uvrstitvijo med finaliste zopet ponovil tudi projekt EcoLex Life, katerega nosilec je družba Tax-Fin-Lex, z inovativno spletno platformo, ki uporabnikom ponuja okoljsko zakonodajo, prinaša okoljske novice in jim omogoča, da obvladajo okoljska tveganja.

Odbor za finance zavrnil del zakonskega paketa Levice
Odbor DZ za finance je na včerajšnjem nadaljevanju v sredo prekinjene seje z dvema glasovoma za in 12 proti zavrnil novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, ki jo je Levica predlagala kot del zakonskega paketa za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Izid glasovanja je bil po sredinem dogajanju na odboru za zdravstvo pričakovan.(več)

Komisija za nadzor javnih financ o Petrolu za zaprtimi vrati
Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so na nujni seji razpravljali o upravljanju z državnimi podjetji in političnem kadrovanju, pri čemer so se osredotočili na nedavni odhod uprave Petrola. Del seje so zaprli za javnost, da jim je lahko nekdanja prva nadzornica Petrola Nada Drobne Popović pojasnila podrobnosti o razlogih za zamenjavo uprave.(več)

Vlada o gospodarskih in okoljskih temah
Vlada je na dopisni seji za direktorico Urada RS za preprečevanje pranja denarja imenovala Branko Glojnarič, ki bo mandat nastopila 1. decembra. Vlada se je tudi seznanila z informacijo o pripravi strateškega projekta razogljičenja Slovenije in med drugim še odločila, da bo s Skupnostjo občin Slovenije sklenila dogovor o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v občinah.(več)

Na posvetu kritično do predloga stanovanjskega zakona
Letošnji posvet Poslovanje z nepremičninami, ki ga v Portorožu organizira GZS, se posebej posveča osnutku novega stanovanjskega zakona in cilju zagotovitve dodatnih 10.000 najemnih stanovanj. Na račun besedila so letele kritike, da vsebuje cilje, ki ne morejo biti predmet sistemskega zakona, hkrati pa ni orodij za njihovo realizacijo.(več)

DUTB pilotom Adrie predstavila načrte za novo družbo
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po neuradnih informacijah Radia Slovenija nekdanjim pilotom Adrie Airways predstavila poslovni načrt nove slovenske letalske družbe, ki bi jo s partnerjem ustanovila država. Po načrtu - številke sicer naj ne bi bile zadnje - bi družba letela s petimi letali Canadair in imela do 200 zaposlenih.(več)

Računsko sodišče sporoča Pikalu, da samo izbira revidirance
Računsko sodišče na predlog ministra za izobraževanje Jerneja Pikala za uvedbo revizije poslovanja javnih visokošolskih zavodov pojasnjuje, da glede na zakon samostojno določa, katere revizije bo poleg obveznih, ki jih mora opraviti vsako leto po zakonu, še izvedlo v posameznem obdobju. Revizije opravlja na podlagi letnega programa dela.(več)

Prihodnji teden sestanek vpletenih glede posojil v švicarskih frankih
Na podlagi poziva ministrstva za finance Združenju frank in Združenju bank Slovenije k nadaljevanju razprave za razrešitev problematike kreditojemalcev v švicarskih frankih bo prihodnjo sredo sestanek predstavnikov obeh združenj ter ministrstev za finance in gospodarstvo, so sporočili iz Združenja frank.(več)

ZSSS delodajalce poziva k izplačilu 13. plače in božičnice
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ob iztekanju leta delodajalce pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo 13. plače in božičnice.(več)