Dnevne zakonodajne novosti / 24. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Poslanci soglasno potrdili pokojninsko novelo
Tema dneva

DZ je soglasno sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bo prehodno obdobje do izenačitve odmernega odstotka za moške in za ženske končalo že 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. Takrat bo tako tudi za moške s 40 leti pokojninske dobe odmerni odstotek znašal 63,5 odstotka. Novela poleg tega zvišuje nekatere pokojnine. Najnižja invalidska pokojnina bo že letos določena v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe pa bo namesto 581 evrov znašala 620 evrov.(več)

Staršem, ki bivajo z otrokom v bolnišnici, bo od zdaj pripadalo denarno nadomestilo
DZ je soglasno sprejel tudi novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, s katero bodo starši, ki bivajo z bolnim otrokom v bolnišnici, upravičeni do denarnega nadomestila med začasno zadržanostjo od dela. Poleg tega bodo starši v bolnišnici od zdaj lahko z bolnim otrokom brezplačno bivali do vključno njegovega 14. leta starosti.(več)

Vlada z novim predlogom novele natančneje ureja ukrep karantene
Vlada je sprejela nov predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero nadomešča zakonsko besedilo, ki ga je določila 10. marca. Med drugim je novo to, da bo oseba, ki jo bosta v karanteno napotila NIJZ ali policija, morala podpisati izjavo o seznanitvi s karanteno, v nasprotnem primeru pa ji bo karantena odrejena z odločbo ministrstva.(več)

Poslanci podprli deklaracijo glede delovanja Slovenije v EU
Poslanci so včeraj podprli tudi predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah Evropske unije od leta 2021 do leta 2024. Za je glasovalo 45, proti pa 32 poslancev. V opozicijskih strankah so bili v razpravi kritični do deklaracije, češ da je presplošna in da je obdobje, ki ga obsega, predolgo.(več)

Gospodarsko ministrstvo pripravlja interventni zakon z ukrepi za turizem
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja interventni zakon za turizem, s katerim namerava panogi pomagati pri okrevanju po epidemiji covida-19. Vlada bo zakon, ki bi lahko podjetjem za ponovni zagon prinesel do 100.000 evrov, morda obravnavala že prihodnji mesec, so po seji strokovnega sveta za turizem sporočili z ministrstva.(več)

V DZ predlog novele zakona o pokojninah za izredne dosežke v športu
Skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom je v zakonodajno proceduro državnega zbora vložila predlog novele zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Ta želi odpraviti diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov, ki so prikrajšani pri pravici do dodatka.(več)

Ustavno sodišče bo zaradi neizločitve Čeferina znova odločalo o pritožbi
Ustavno sodišče je razveljavilo svoj sklep, s katerim leta 2019 v obravnavo ni sprejelo ustavne pritožbe zoper sodbo upravnega sodišča glede zavrnitve vpisa v imenik odvetniških kandidatov. Izkazalo se je namreč, da je o pritožbi odločal ustavni sodnik Rok Čeferin, ki bi se moral iz odločanja izločiti.(več)

Država lahko po odločitvi sodišča od Ivana Zidarja terja skoraj 827.000 evrov
Kranjsko okrožno sodišče je po poročanju portala 24ur odločilo, da država v postopku osebnega stečaja od nekdanjega prvega moža propadlega gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja lahko terja skoraj 827.000 evrov. Gre za odvzem premoženjske koristi v sodbi, ki je pravnomočna postala septembra 2016.(več)

Sodišče EU: Letalski potniki lahko zahtevajo odškodnino tudi v primeru stavke
Letalski potniki, katerih leti so odpovedani ali preloženi zaradi stavke pri prevozniku, lahko od letalske družbe terjajo odškodnino, je presodilo Sodišče EU. Ocenilo je namreč, da stavkovne aktivnosti, še posebej, ko gre za prizadevanja za dvig plač, ne sodijo v okvir koncepta izrednih okoliščin, ki prevoznike odvežejo od plačila odškodnin.(več)