14. avgust 2014
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Cerarju zagotovljena zadostna podpora

Predsednik republike Borut Pahor je v sklopu posvetovanj o novem mandatarju opravil še posvete s predstavniki SD, ZL, NSi, ZaAB in poslancema narodnih skupnosti. Sodeč po napovedih prvakov strank ima predsednik SMC Miro Cerar zagotovljeno podporo za mandatarja, a brez glasov NSi, ki se je na izvršilnem odboru odločila, da gre v opozicijo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v dopolnjenem osnutku koalicijskega sporazuma, ki je znan od torka zvečer, pogreša bolj zavezujoče usmeritve in merljive cilje s časovno komponento. Čeprav nekatere stvari ocenjujejo pozitivno, se sprašujejo, ali nas lahko tako splošna koalicijska pogodba z malo konkretnimi zavezami popelje iz krize.

Potem ko je Evropska komisija marca Sloveniji začasno zaustavila plačila nekaterih evropskih sredstev, je včeraj sporočila, da jih delno sprošča. Od skupaj 401 milijona evrov začasno ustavljenih plačil za evropske projekte, za katere so iz proračuna že založili sredstva, bo Slovenija iz Bruslja v kratkem prejela 183 milijonov evrov. Evropska komisija je plačila začasno zaustavila zaradi ugotovljenih napak iz leta 2012 v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture ter operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013.

Na lokalnih volitvah volivke in volivci ne morejo glasovati po pošti iz tujine. Prav tako ne morejo oddati svojega glasu na diplomatskih predstavništvih ter slovenskih konzulatih v tujini, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Na podlagi 80. člena zakona o lokalnih volitvah določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se na nanašajo na tovrstno glasovanje, ne veljajo, so pojasnili na DVK.

Evropska komisija je včeraj izdala dokončno odločbo, s katero potrjuje, da so predlagani ukrepi za krepitev stabilnosti Abanke Vipa skladni s pravili EU o državnih pomočeh. Banka bo tako lahko bo po delni pomoči države decembra lani deležna drugega dela dokapitalizacije in prenosa slabih posojil na DUTB. Pogoj za to je združitev z Banko Celje.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 14.8.2014 - 14.8.2014 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   2 novosti       4 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti     1 novost  
5. JAVNE FINANCE   6 novosti     1 novost  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   4 novosti   3 novosti    
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       4 novosti    
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE