Dnevne zakonodajne novosti / 6. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
O javnih naročilih za velike projekte se bo odločalo prednostno
Tema dneva

Vlada je sprejela predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, s katerim želi zagotoviti učinkovito pravno varstvo zoper kršitve v postopkih javnega naročanja, predvsem pri večjih infrastrukturnih projektih, kjer so pogoste pritožbe. Krepi tudi neodvisnost in strokovnost Državne revizijske komisije. O velikih projektih, vrednih več kot 10 milijonov evrov, bo komisija odločala prednostno, pomembna novost pa je tudi uvajanje pravnega varstva na drugi stopnji. Sodno varstvo bo izvajalo upravno sodišče.(več)

Ukrepe za upravljanje z zvermi bo dorekla posebna skupina
Ukrepe za upravljanje z medvedom in volkom, s katerimi bi zagotovili tako ugodno stanje populacije zveri kot sobivanje s človekom, bo dorekla posebna delovna skupina, so sklenili na včerajšnjem sestanku na kmetijskem ministrstvu. Med drugim bo skupina odločila, ali bodo za ti dve zveri določili območja, na katerem bosta lahko živeli.(več)

Slovenija določa prednostne naloge svojega predsedovanja Svetu EU
Vlada je sprejela prvi osnutek prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Te so razdeljene v tri sklope, v ospredju je skrb za varno, trajnostno naravnano in na vladavini prava temelječo EU, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji opravila tudi nekaj imenovanj ter se seznanila z letnim poročilom Kada in s poročilom generalnega komisarja RS za svetovno razstavo Expo 2020 Dubaj. Sprejela je sklep o vrednostih, potrebnih za ovrednotenje priznanih stroškov prestrukturiranja vinogradov in izpada dohodka v vinskem letu 2019/2020.(več)

Levica odločno proti rezom v socialne transferje
Vlada po mnenju Levice v jesen vstopa z izrazito "antisocialno politiko", ob čemer stranka napoveduje boj proti rezom v socialne transferje. Levica med drugim nasprotuje ukinitvi dodatka na delovno aktivnost, pristojni ministrici Ksenji Klampfer pa očitajo, da zavaja javnost. Na predloge vlade je sicer Levica že vložila dopolnila.(več)

Računsko sodišče: Projekti izgradnje urgentnih centrov neučinkoviti
Ministrstvo za zdravje pri načrtovanju projektov izgradnje urgentnih centrov ni bilo učinkovito, ugotavlja računsko sodišče. Projekti so bili pripravljeni tako, da jih ni bilo mogoče v celoti izvesti skladno s časovnico in znotraj načrtovanih stroškov. Pripravljeni so bili brez analize stanja in načrtovani geografsko neustrezno glede na potrebe.(več)

Slovenija med uspešnejšimi pri pobiranju DDV
Države EU so leta 2017 zaradi neučinkovitosti pri pobiranju DDV izgubile 137,5 milijarde evrov prihodkov. Razlika med pričakovanimi prihodki od DDV in dejansko pobranim zneskom oziroma t. i. vrzel pri pobiranju DDV se je v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko zmanjšala. Slovenija je bila pri zmanjševanju vrzeli med uspešnejšimi državami EU.(več)

Za državljane EU po brexitu brez dogovora triletni vizumi
Britanska vlada je v sredo napovedala, da bodo lahko državljani držav Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki bodo na Otok prišli po morebitnem brexitu brez dogovora, zaprosili za vizume za bivanje in delo do treh let. S tem želi podjetjem zagotoviti, da lahko zaposlijo ali obdržijo delavce po izstopu Združenega kraljestva iz EU.(več)

Von der Leyen bo novo komisarsko ekipo predstavila v torek
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo novo komisarsko ekipo predstavila v torek. "Z veseljem sporočam, da sem prejela vsa imena od članic EU. Sedaj se veselim sestavljanja dobro uravnoteženega kolegija, ki ga bom predstavila v torek," je tvitnila nova predsednica.(več)