Dnevne zakonodajne novosti / 30. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Jeseni pred politiko odmevni zakoni in projekti
Tema dneva

Pred politiko je pestra politična jesen. Urnik državnega zbora bo natrpan, čakajo jih spremembe volilne zakonodaje, rebalans letošnjega proračuna in proračun za prihodnji dve leti, pa tudi interpelacija ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Vlada se bo medtem posvečala ukrepom varovanja zdravja in črpanju evropskega denarja. Prioriteta so ukrepi na področju zdravstva in demografije. V koaliciji pa bo vroče tudi ob usklajevanju medijske zakonodaje, ki je še v javni razpravi.(več)

Upravno sodišče zadržalo predčasno razrešitev nadzornikov RTVS
Upravno sodišče je z začasno odredbo zadržalo sklep vlade, s katerim je 16. aprila predčasno razrešila nadzornike Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.(več)

AVK mora zasežene Mercatorjeve delnice vrniti Agrokorju
Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije RS za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, nemudoma vrniti Agrokorju. V njegovi pravni naslednici Fortenovi zdaj načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino najpozneje do konca tega leta.(več)

SDH s priporočili za trajnostno poslovanje družb z državnim vložkom
SDH je dopolnil svoja priporočila in pričakovanja do družb s kapitalskim vložkom države s priporočili za trajnostno poslovanje družb. S tem želi spodbuditi družbe pri ekonomski, družbeni in okoljski transformaciji poslovnih strategij ali modelov, ki vodijo do večje konkurenčnosti, manjših tveganj in trajnostne uspešnosti na dolgi rok.(več)

AVK nasprotuje predlogu novele zakona o medijih glede presoje koncentracij
Agencija za varstvo konkurence (AVK) je v mnenju o predlogu novele zakona o medijih izpostavila pomanjkljivosti glede presoje koncentracij na medijskem področju. AVK zagovarja strogo ločitev postopka presoje javnega interesa v medijih, ki naj ne bo v pristojnosti AVK, in postopka koncentracije po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence.(več)

Sindikat upokojencev za dostopnost do zdravstvenih storitev
Sindikat upokojencev Slovenije ugotavlja, da imajo ljudje velike težave z naročanjem tako pri osebnih zdravnikih kot pri specialistih. Telefonske linije so zasedene ali telefoni zvonijo v prazno, do osebnega stika z zdravniki pa ne morejo zaradi protikoronskih ukrepov. Od zdravstvene zavarovalnice pričakujejo, da bo zavarovancem priskočila na pomoč.(več)

Obsodba Stephana pravnomočna, po prestani kazni ga bodo izgnali
Višji sodniki so zavrnili pritožbo obrambe na sodbo Michelu Stephanu, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče lani obsodilo na osem let zapora zaradi napeljevanja k uboju kolega na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. S tem je sodba postala pravnomočna, poroča Dnevnik. Sodišče je odločilo tudi, da je treba Stephana po prestani kazni izgnati iz države.(več)

Rusi zaradi evropske plinske direktive še na Sodišče EU
Družba NordStream 2 se je zaradi odločitve Splošnega sodišča EU, da zavrne njen zahtevek po umiku sprememb evropske plinske direktive, pritožila na Sodišče EU. V podjetju namreč vztrajajo na stališču, da je spremenjena direktiva diskriminatorna in sprejeta z namenom omejitve projekta plinovoda Severni tok 2, poroča ruska tiskovna agencija Tass.(več)

Poročilo: Vse članice EU ukrepajo za zagotovitev varnosti omrežij 5G
Vse članice EU so začele postopke za krepitev varnosti mobilnih omrežij, kar bo ključno tudi za varno vzpostavitev omrežij 5G, kaže poročilo Evropske komisije. V Bruslju ocenjujejo, da je pristop držav skladen z januarja določenim naborom ukrepov in kot tak koordiniran na ravni EU.(več)