Dnevne zakonodajne novosti / 21. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Del zakona o davčnem postopku neskladen z ustavo
Tema dneva

Del zakona o davčnem postopku, ki navaja, da se davek lahko izterja tudi od druge osebe, na katero je bila prenesena dejavnost dolžnika zunaj statusnega preoblikovanja z namenom, da bi se dolžnik izognil plačilu davka, je po oceni ustavnega sodišča v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu je naložilo, da ugotovljeno protiustavnost odpravi v enem letu od objave odločbe v uradnem listu. Da bi do odprave protiustavnosti porokom zagotovilo spoštovanje pravice do izjave, je za prehodni čas določilo način izvršitve odločbe.(več)

Odbor predlog za referendum o spremembah zakona o vladi ocenil kot neprimernega
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je s petimi glasovi za in devetimi proti predlog za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi ocenil kot neprimeren. Pobudo za referendum je vložila SDS, ki želi s tem preprečiti širitev vlade Roberta Goloba iz 17 na 20 resorjev. DZ bo o predlogu za razpis referenduma odločal danes.(več)

Predsednik Pahor zbira predloge možnih kandidatov za ustavnega sodnika
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu. Včeraj je Pahor tudi v DZ uradno poslal predloga, da za predsednico računskega sodišča imenuje Jano Ahčin, za člana viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana Martina Cvikla.(več)

Po petih mesecih 75 odstotkov več nezakonitih prehodov kot lani
Policija je v prvih petih mesecih letos obravnavala 4333 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 75 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 2466. Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo daleč največ med njimi državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj četrtino vseh.(več)

Golob ob stavki zaposlenih na RTVS upa na ureditev razmer najkasneje do konca leta
Premier Robert Golob je ob stavki RTVS dejal, da razume pozive, ki "gredo v več smeri", med prioritetami pa sam izpostavlja depolitizacijo javne RTV. Umiritve situacije si sam želi najkasneje do konca leta. Programski svet RTVS se je ob tem na včerajšnji seji, na kateri naj bi obravnavali prijavo za direktorja, odločil, da slednjo prestavi na danes.(več)

Klakočar Zupančičeva sprejela predsednika Državnotožilskega sveta
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je včeraj sprejela predsednika Državnotožilskega sveta Igorja Lučovnika, s katerim sta spregovorila o izzivih na področju dela tožilstva. Poudarila sta, da mora biti državno tožilstvo politično neodvisen organ.(več)

Svetina in Brežan o bolj odločnih premikih pri skrbi za okolje
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu na spoznavnem obisku predal lansko poročilo, pri čemer je obžaloval, da se priporočila na področju okolja in prostora ponavljajo. Svetina je izrazil tudi pričakovanje po bolj odločnih premikih pri skrbi za okolje, so sporočili iz varuhove pisarne.(več)

Zagovornik pri samostojnih podjetnikih z invalidnostjo za oprostitev plačila prispevkov tudi po 30 dneh bolniškega staleža
Zagovornik načela enakosti priporoča ministrstvu za delo, naj pri samostojnih podjetnikih, ki so med bolniško odsotnostjo do 30 dni oproščeni plačila socialnih prispevkov, uredi, da bo v primeru njihove bolniške odsotnosti nad 30 dni tudi izplačevalec nadomestila oproščen plačila prispevkov zanje.(več)

Inšpektorat za delo opozarja na potrebne protivročinske ukrepe
Delodajalec mora delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe, ob zviševanju zunanje temperature opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo.(več)

Ministri za evropske zadeve o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini
Ministri držav članic EU za evropske zadeve se bodo danes sestali na zasedanju v Luxembourgu, v ospredju katerega bodo predvsem priprave na vrh Evropske unije konec tedna. Na tem bodo voditelji odločali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini. Zasedanja se bo iz Slovenije udeležila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.(več)