Dnevne zakonodajne novosti / 31. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Arbitraža: Sodišče EU odločilo, da ni pristojno
Tema dneva

Sodišče EU se je danes v Luksemburgu v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državami izreklo za nepristojno. S tem je sledilo decembrskemu mnenju generalnega pravobranilca. Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, vendar sta državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom, je poudarilo sodišče.(več)

Vlada na seji med drugim o energetiki in podlubnikih
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na včerajšnji seji med drugim sprejela predlog novele energetskega zakona in predlog novele zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve podlubnikov. Izdala je tudi spremenjeno uredbo o ukrepih iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.(več)

Vlada dala zeleno luč finančnemu načrtu ZZZS za letos
Vlada je tudi dala soglasje k finančnemu načrtu ZZZS za letošnje leto. Ta predvideva 3,309 milijarde prihodkov in 3,320 milijarde evrov odhodkov. Tako bodo v letošnjem letu odhodki za 10,4 milijona evrov višji od odhodkov, kar nameravajo pokriti s presežki iz preteklih let.(več)

Pahor namerava za novega predsednika KPK imenovati Šumija
Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da bo na položaj predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenoval Roberta Šumija. Še pred dokončno odločitvijo in podpisom ukaza o imenovanju pa se bo Šumi predstavil javnosti, so sporočili iz kabineta predsednika republike.(več)

Odbora DZ zavrnila predloge SDS glede stikov z migranti
Parlamentarna odbora za zdravstvo ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sta na skupni nujni seji na zahtevo SDS obravnavala problematiko zagotavljanja zdravstvene varnosti policistov in zdravstvenih delavcev ob stikih z nezakonitimi migranti. Oba sklepa, ki ju je v zvezi s tem predlagala SDS, sta odbora zavrnila.(več)

Združenje frank s pritožbo na Evropsko komisijo
V Združenju Frank, ki opozarja na problem domnevno nepoštenih pogojev v kreditnih pogodbah v švicarskih frankih, bodo to težavo internacionalizirali. "Najprej se bomo s pritožbo obrnili na Evropsko komisijo, nato pa tudi na druge evropske institucije, pristojne za varstvo človekovih pravic in pravic potrošnikov," so napovedali.(več)

Elektronske vloge za vzdrževane družinske člane do 20. februarja
Zavezanci lahko vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane v elektronski obliki prek eDavkov oddajo do 20. februarja, v papirnati obliki pa do 5. februarja, so sporočili s Fursa. Poleg daljšega roka uprava ponuja predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki in sodelovanje v nagradni igri.(več)

Na ESČP lani manj tožb proti Sloveniji
Na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) je bilo lani vloženih 210 tožb proti Sloveniji, kar je 23 odstotkov manj kot leta 2018, ko jih je bilo vloženih 274, kaže v sredo objavljeno letno poročilo sodišča v Strasbourgu.(več)

EP zahteva zavezujoča pravila o enotnem polnilcu
Evropski parlament poziva Evropsko komisijo, naj najkasneje do julija letos pripravi izboljšana pravila o enotnem polnilniku. S tem želi parlament spodbujati potrošnike k trajnostnim odločitvam in zmanjšati količine ustvarjenih elektronskih odpadkov v Evropi. Želijo zagotoviti, da ne bo treba za vsak telefon kupiti novega polnilca.(več)