Dnevne zakonodajne novosti / 25. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 192/2021 z dne 7.12.2021
TEMA DNEVA
DZ soglasno podprl nadomestilo za samozaposlene
Tema dneva

DZ je s 86 glasovi za in nobenim proti sinoči sprejel dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Zakon uvaja denarno nadomestilo za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene. Višina pomoči bo znašala 250 evrov za vsako odrejeno karanteno in ne več kot 750 evrov v enem mesecu. Novela bo veljala tudi za nazaj, v obdobju od 1. julija dalje. Ukrep pa bo veljal do konca leta z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev.(več)

DZ sprejel predlog novele zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije
DZ je s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel vladno novelo zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Ta med drugim prinaša manjše spremembe, ki bodo omogočile pravilen prenos evropske direktive o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov v slovenski pravni red.(več)

Sklepni korak pri sprejemanju zakona o dolgotrajni oskrbi na naslednji seji DZ
DZ je včeraj sprejel vsa koalicijska dopolnila k predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, vložena k približno 40 členom. Dopolnila, ki so jih pripravili v Levici, v SD in SAB ter v LMŠ, pa so zavrnili. S 64 glasovi za in štirimi proti so izglasovali, da bo tretja obravnava predloga na naslednji seji DZ.(več)

Prenos področja verske svobode na vladno službo šele januarja 2024
DZ je s 43 glasovi za in 38 proti potrdil spremembe zakona o državni upravi. S spremembami se bodo naloge s področja verske svobode prenesle z ministrstva za kulturo na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, a po včerajšnji odločitvi poslancev šele s 15. januarjem 2024.(več)

Frank Eler in Oštir postala evropska delegirana tožilca
Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je včeraj imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce, je tožilstvo sporočilo na Twitterju. Nova evropska delegirana tožilca sta nad imenovanjem zadovoljna, podobno so se odzvali tudi v Bruslju.(več)

Na PCR-testiranje s fotografijo pozitivnega hitrega testa ali testirno ploščico
Do PCR-testa brez napotitve so upravičeni vsi, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje. Za dokazovanje pozitivnega rezultata je na voljo več možnosti. Posamezniki lahko predložijo fotografijo testa z informacijo o času testiranja in osebnim dokumentom, test pa lahko prinesejo tudi s seboj.(več)

Sistem odškodnin po navedbah ministrstva ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja
Uvedba sistema odškodnin zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga vlada predlaga v desetem protikoronskem zakonu, ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Vprašanje odškodnin pa z interventnim zakonom urejajo zaradi hitrosti in učinkovitosti.(več)

Inšpektorat zaradi nepreverjanja pogoja PCT do zdaj zaprl 15 trgovin in bencinskih servisov
Tržni inšpektorat je v zadnjih dveh tednih poostrenega nadzora zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT začasno zaprl devet trgovin in bencinskih servisov, skupaj do zdaj 15. V 19 primerih je ugotovil tudi nenošenje maske in neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih, a je teh primerov malo, pravi vodja tržnega inšpektorata Martina Gašperlin. Inšpektorat za šolstvo pa je včeraj zaprl še en zasebni izobraževalni zavod, tokrat na območju Savinjske regije.(več)

Slovenski proračunski načrt skladen z evropskimi priporočili
Slovenski osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto je tako kot na splošno vsi osnutki držav območja evra skladen z evropskimi priporočili, je povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis v pogovoru s skupino bruseljskih medijev, tudi STA. Sicer pa je izpostavil Italijo, ki jo pozivajo k omejitvi rasti tekočih izdatkov.(več)

Evropski poslanci prepoznali premike glede imenovanja tožilcev, kritični do zamud
Evropski poslanci so v včerajšnji razpravi o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji med drugim opozorili na politične pritiske na neodvisne institucije in poskuse utišanja kritičnih medijev v državi. Prepoznali so premike pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev, a bili obenem kritični do vlade zaradi zamud. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders pa je obžaloval nenadno zmanjšanje proračuna za pravosodni sistem.(več)