Dnevne zakonodajne novosti / 4. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Na Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci izjemne teme in nagovor ministra
Tema dneva

V Ljubljani ter vzporedno prek spleta danes poteka drugi dan 2. Gradbeno-prostorsko-okoljske konference, ki jo je organizirala družba Tax-Fin-Lex. Na konferenci, ki je posvečena aktualni problematiki predvsem iz gradbene, a tudi prostorske in okoljske sfere ter strategiji izobraževanja, gostimo kar 23 predavateljev. Udeležence pa je včeraj v uvodnem nagovoru pozdravil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Poročilo s konference bomo objavili v naslednji številki tednika TFL Glasnik.(več)

Od danes globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih
Zaradi slabšanja epidemiološke slike je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Od danes naprej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje.(več)

Z novelo do vmesne rešitve pri ravnanju z odpadno embalažo
Vlada je sprejela predlog novele zakona o varstvu okolja, ki predstavlja vmesno rešitev problematike na področju odpadne embalaže. Z novelo naj bi uredili stanje od prihodnjega leta do celovite uvedbe prenovljenega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti, kar Sloveniji evropska zakonodaja narekuje najkasneje do leta 2023.(več)

Kmetijski proizvodnji pomoč zaradi lanskih vremenskih nevšečnosti
Vlada je potrdila odlok o finančni pomoči zaradi izpada pridelka v primarni kmetijski proizvodnji zaradi neugodnih vremenskih razmer v letu 2019. Skupno je bilo ocenjene škode za okoli 9,36 milijona evrov, odlok pa je podlaga za izvedbo finančne pomoči prizadetim kmetijskim gospodarstvom.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji seji med drugim še seznanila s predlogom kmetijske ministrice Aleksandre Pivec za razrešitev direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma, za pol leta pa je podaljšala mandat vršilcu dolžnosti direktorja uprave za varno hrano. Z uredbo, ki v veljavo stopi 1. oktobra, je zvišala trošarine za tobačne izdelke.(več)

V tožbi Evropske komisije neugodno mnenje pravobranilke za Slovenijo
Slovenija je po mnenju pravobranilke na Sodišču EU kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke pri preiskavah na Banki Slovenije. Mnenje za sodišče, ki presoja tožbo Evropske komisije proti Sloveniji, ni zavezujoče. Pogovori o morebitnem umiku tožbe se nadaljujejo, odzivi na mnenje pa so v Sloveniji zadržani.(več)

Uvedba sopodpisa za zavržene ovadbe kljub kritikam čez matični odbor
Odbor za pravosodje je opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o tožilstvu in kljub kritikam opozicijskih poslancev ter predstavnikov tožilcev potrdil predlog novele zakona o tožilstvu. Nasprotovanja letijo na predlog za uvedbo sopodpisa vodje tožilstva v primeru zavrženja ovadbe za resnejša kazniva dejanja.(več)

Odbor DZ potrdil dodatne investicije v Slovensko vojsko do leta 2027
Odbor za obrambo je z 10 glasovi za in petimi proti potrdil predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko v obdobju od 2021 do 2027. Več kot osemurna razprava je postregla z naklonjenostjo predstavnikov koalicije modernizaciji in krepitvi vojske ter zadržanostjo oz. nasprotovanju zakonskemu predlogu predstavnikov opozicije, zlasti Levice.(več)

Začenja se poročanje o podeljenih štipendijah
Podjetja, ustanove in druge pravne osebe, ki podeljujejo štipendije, morajo o podeljenih štipendijah poročati javnemu štipendijskemu skladu. Za novo šolsko oziroma študijsko leto 2020/2021 lahko to storijo od 1. septembra do 31. decembra. Podatke štipenditor vnese prek spletne aplikacije, so sporočili iz sklada.(več)

Šest Portugalcev zaradi podnebnih sprememb toži 33 držav, tudi Slovenijo
Šest mladih Portugalcev je na Evropsko sodišče za človekove pravice vložilo tožbo proti 33 evropskim državam, med katerimi je tudi Slovenija. Očitajo jim, da ne storijo dovolj v boju proti podnebnim spremembam in s tem posegajo v njihove pravice.(več)