Dnevne zakonodajne novosti / 25. maj 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 60/2023 z dne 31.5.2023
TEMA DNEVA
Golob napovedal 100-milijonski paket za potrebe upokojencev skozi štiri ukrepe
Tema dneva

Premier Robert Golob je včeraj dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence. Vpeljuje se institut zagotovljene vdovske pokojnine, en izmed ukrepov pa bo naslavljal tudi delovne invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas.(več)

Vsi proračunski dokumenti nared za potrditev
DZ se je včeraj najprej seznanil s predlogom rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se primanjkljaj znižuje za 376 milijonov evrov, nato pa še s predlogom novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. S tem so vsi proračunski dokumenti nared za današnje glasovanje.(več)

DZ skozi prvo obravnavo predloga insolvenčnega zakona
DZ je včeraj opravil tudi prvo branje predloga novele insolvenčnega zakona, s katerim želi vlada prenesti določila evropske uredbe, odpraviti neskladja z ustavo ter uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov. Predlogu so poslanske skupine napovedale načelno podporo, DZ bo o njegovi primernosti za nadaljnjo obravnavo glasoval danes.(več)

Bruselj: Pri odločanju o reformah v Sloveniji ne sme biti odlašanja
Evropska komisija je v spomladanskem svežnju evropskega semestra opozorila, da je tveganje za zamude pri izvajanju slovenskega načrta za okrevanje in odpornost vse večje. Zato je Slovenijo pozvala k okrepitvi strukture upravljanja, poleg tega morajo biti odločitve o napovedanih reformah sprejete brez odlašanja.(več)

V nadzoru objektov v gradnji inšpektorji odkrili 23 nedovoljenih objektov
Gradbeni inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor so v akciji nadzora objektov v gradnji letos odkrili 23 nedovoljenih objektov in eno uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja. V 45 zadevah, v katerih so inšpektorji že odločili, je bila več kot polovica nedovoljenih objektov, so sporočili z inšpektorata.(več)

Oražem po sodbi sodišča nezakonito razrešen z mesta direktorja zavoda za gozdove
Upravno sodišče je razsodilo, da je nekdanja vlada pod vodstvom Janeza Janše septembra 2020 nezakonito razrešila takratnega direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma. Sodba je pravnomočna, je sporočil Oražem, ki je zoper državo zato napovedal tožbo.(več)

Zdravniška zbornica nasprotuje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
Zdravniška zbornica Slovenije in njen odbor za pravno-etična vprašanja nasprotujeta predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predsednik odbora Peter Golob je na novinarski konferenci dejal, da predlog uvaja poklicno dolžnost zdravstvenih delavcev sodelovati pri končanju življenja, kar je nesprejemljivo. Zakon sicer predvideva možnost ugovora vesti.(več)

Bruselj in Google za prostovoljna pravila o umetni inteligenci
Bruselj in Google si želita prostovoljna pravila o umetni inteligenci, preden bo EU sprejela novo zakonodajo, ki bo urejala to hitro razvijajočo se tehnologijo, je dejal evropski komisar za industrijo Thierry Breton. Komisar se je včeraj v Bruslju sestal z generalnim izvršnim direktorjem družbe Google Sundarjem Pichaiem.(več)

Bruselj z ukrepi za boljšo zaščito malih vlagateljev
Evropska komisija je predstavila paket ukrepov, namenjenih boljši zaščiti malih vlagateljev. Poleg tega jim želi omogočiti, da bi se lahko odločali za naložbe, ki so v skladu z njihovimi potrebami in željami. Bruselj pričakuje, da bi tako izboljšali zaupanje malih vlagateljev.(več)

Sodišče EU: Bruseljska odobritev državnih subvencij italijanskim letalskim prevoznikom nična
Sodišče EU je sklep Evropske komisije o odobritvi subvencij, ki jih je Italija med pandemijo covida-19 izplačala italijanskim letalskim prevoznikom, razglasilo za ničen. Kot je zapisalo v utemeljitvi, komisija ni obrazložila svoje ugotovitve, da ukrep poleg določb o državni pomoč ni v nasprotju z drugimi določbami prava EU.(več)