Dnevne zakonodajne novosti / 12. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Šole in vrtci s ponedeljkom zapirajo svoja vrata
Tema dneva

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. "Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je zapisal na Twitterju. Več pojasnil je pričakovati po seji vlade. Zaradi dveh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom je sicer že od danes zaprta OŠ Šmarje pri Jelšah, od včeraj pa tudi OŠ Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic prav tako potrdili okužbo.(več)

Ukrepi za omejevanje koronavirusa se zaostrujejo
Število potrjenih okužb z virusom SARS-CoV-2 v Sloveniji vztrajno narašča. Ukrepi za zajezitev širjenja virusa so vse strožji. Veljati sta začeli odredba o neizvajanju preventivnih zdravstvenih storitev, ki predvideva tudi prerazporeditev zdravstvenega kadra tja, kjer ga primanjkuje, in odredba o omejitvi prihodov iz Italije.(več)

Potrjevanje nove vlade že v petek zvečer
Državni zbor bo o listi 16 ministrskih kandidatov mandatarja Janeza Janše odločal na izredni seji, ki se bo začela jutri ob 18.30, je sklenil kolegij predsednika DZ. Pred tem se bo danes pred parlamentarnimi odbori predstavilo še pet novih kandidatov, jutri pa sledijo zadnji štirje.(več)

Odbori prižgali zeleno luč še štirim kandidatom za ministre
Preizkušnje pred pristojnimi odbori DZ so včeraj prestali še štirje kandidati za ministre v vladi Janeza Janše. Aleksandra Pivec je primerna za kmetijsko ministrico, Boštjan Koritnik za ministra za javno upravo, Andrej Šircelj za ministra za finance in Aleš Hojs za notranjega ministra.(več)

Predloga za omejitev delovanja vard nista prepričala odbora
Odbor DZ za notranje zadeve na včerajšnji drugi obravnavi ni sprejel vladnih predlogov dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki naj bi omogočila pregon oz. omejitev delovanja vard in vaških straž. Razpravo so zaznamovali predvsem različni pogledi, ali to omogoča že zdaj veljavna zakonodaja.(več)

Interventno je treba poskrbeti tudi za samozaposlene
Posledice novega koronavirusa so prizadele skoraj vse panoge, tako velika kot majhna podjetja, na udaru pa je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, so opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Prav zato državo pozivajo, naj v interventni zakon vključi tudi ukrepe za to ranljivo skupino. K zaščiti prekarnih delavcev so pozvali tudi nevladniki.(več)

Sodišče zavrnilo odškodninski zahtevek do države zaradi ravnanj varuha
Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu je zavrnilo odškodninski zahtevek, ki ga je zaradi izjav nekdanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer in njenega namestnika Toneta Dolčiča vložil dedek t. i. "koroških dečkov". Ravnanje varuha ni bilo oblastno, prav tako ni bilo protipravno, je v včeraj izrečeni sodbi dejal sodnik Jernej Praznik.(več)

Bruselj z akcijskim načrtom za krožno gospodarstvo
Evropska komisija je predstavila akcijski načrt za krožno gospodarstvo, ki je eden temeljnih gradnikov evropskega zelenega dogovora s ključnim ciljem, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina. Nov načrt se osredotoča na dizajn in proizvodnjo s ciljem, da vsak vir v sistemu proizvodnje ostane čim dlje.(več)

Trump zaradi koronavirusa uvedel prepoved potovanj iz Evrope
Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer v televizijskem nagovoru Američanom napovedal prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, točneje iz 26 držav schengenskega območja, torej tudi iz Slovenije. Napovedal je tudi druge ukrepe za lajšanje gospodarske škode zaradi pandemije koronavirusa, ki je pretresla svetovne finančne trge in življenja ljudi.(več)