Dnevne zakonodajne novosti / 13. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavlja se potniški promet in zapirajo trgovine, zbiranje prepovedano
Tema dneva

Vlada je podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa sprejela nekatere dodatne omejitve. S soboto bo ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka pa bodo znova zaprte nenujne trgovine. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte, ob zagotavljanju 30 m2 prostora na posamezno stranko. Iz prepovedi je izvzeta prodaja na daljavo. Tudi šolanje bo nadaljnjih 14 dni še vedno potekalo na daljavo, vrtci bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.(več)

Odslej prepoved vsakršnega zbiranja, razen za gospodinjstva in družine
Vlada je odločila tudi, da se z današnjim dnem prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Še naprej velja omejitev gibanja med občinami. S ponedeljkom pa bodo začele veljati spremembe glede prehajanja državne meje. Lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene.(več)

Vlada tudi o programu cepljenja proti covidu-19 in gospodarskih temah
Vlada se je na včerajšnji seji poleg obravnavanja gospodarskih tem seznanila tudi z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19. Ko bo cepivo na voljo, bo hitra distribucija cepiva eden najpomembnejših elementov obvladovanja javnozdravstvene krize. Cepljenje pa bo pomembno pri reševanju življenj, zaščiti zdravstvenih sistemov in naporih za oživitev ekonomije, so sporočili.(več)

V karanteno po novem tudi ob napotitvi zdravnika
Po šestem protikoronskem zakonu, če bo ta sprejet, bo lahko osebo v karanteno poleg NIJZ in policije napotil tudi lečeči zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo pa so sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo po izpolnitvi obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava.(več)

Šesti paket tudi z nadomestili zaradi izpada dohodka kmetijskih gospodarstev
Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji, je včeraj povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. Predvidena je tudi ponovna pomoč vinskemu sektorju z že znanimi ukrepi.(več)

Na Vrhovnem sodišču zagotavljajo, da majska odločba ne omejuje dostopa do sodb
Na Vrhovnem sodišču trdijo, da njihova sodba iz maja letos ne omejuje dostopa do sodb sodišč. Kot so zagotovili, so v sodstvu zavezani transparentnemu delovanju. "Če torej navedeno področje ureja procesni predpis za delo sodišč in ne zakon o dostopu do informacij javnega značaja, še ne pomeni, da so sodbe iz tega razloga postale nedostopne javnosti," so pojasnili.(več)

Del opozicije z novelo za pravičnejši prejemek invalidov v zaposlitveni rehabilitaciji
Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so v postopek DZ vložile predlog novele zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, s katero želijo zagotoviti pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v zaposlitveno rehabilitacijo. Med drugim bi bil po predlogu vsak upravičen do povračila stroškov za prehrano.(več)

AVK predlaga ureditev informiranja potrošnikov glede cen pogonskih goriv
AVK je ob novici, da nekateri ponudniki pogonskih goriv ne objavljajo cen na informacijskih panojih ob bencinskih servisih, izpostavila, da ima kakovostno informiranje potrošnikov znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence. Zato predlaga ureditev informiranja potrošnikov glede maloprodajnih cen pogonskih goriv. Za to se zavzemajo tudi v ZPS.(več)

Slovenija odpravila kršitve glede prenosa habitatne in ptičje direktive
Slovenija je uspešno odpravila kršitve pri neustreznem prenosu dela direktive EU o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst ter direktive o ohranjanju prosto živečih ptic. Evropska komisija je postopek zaključila kot uspešno rešen, so sporočili z okoljskega ministrstva.(več)

Bruselj predstavil prvo strategijo za enakost oseb LGBTIQ
Evropska komisija je včeraj predstavila prvo strategijo za enakost oseb LGBTIQ v EU za obdobje 2020-2025. V njej predlaga razširitev seznama kaznivih dejanj EU tudi na homofobni sovražni govor in homofobna kazniva dejanja iz sovraštva ter pripravo zakonodaje o vzajemnem priznavanju starševstva v čezmejnih primerih.(več)