Dnevne zakonodajne novosti / 18. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Sprememba določb o dokupu pokojninske dobe
Tema dneva

Stranki DeSUS in SD ter predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bodo danes predstavili novelo zakona o pokojninskem zavarovanju, s katero bi na novo uredili upoštevanje pokojninske dobe, pridobljene s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Predlagatelji novele zakona opozarjajo na oškodovane ob uveljavitvi zakona leta 2013. Pokojninska doba, ki so jo posamezniki pridobili s prostovoljnim vstopom v zavarovanje pred tem letom se namreč ni več štela na enak način kot po predhodni zakonodaji. Ustavno sodišče je lani spomladi odločilo, da sporni določbi zakona sicer predstavljata poseg v upravičena pričakovanja zavarovancev, ki pa ni neustaven.

Paket zdravstvenih zakonov pred poslanci
Poslanci bodo ta teden zasedali na redni septembrski seji, ki se začenja s poslanskimi vprašanji vladi. V torek se bodo posvetili svežnju zakonov s področja zdravstva, in sicer interventnemu zakonu z ukrepi za sanacijo bolnišnic, noveli zakona o pacientovih pravicah in noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Med drugim bodo obravnavali tudi zakone s področja pravosodja in sveženj delovnopravne zakonodaje. Pri noveli zakona o kazenskem postopku, ki jo bodo poslanci obravnavali v sredo, je pričakovati pestro razpravo, saj si o najbolj občutljivih členih tudi mnenja v koaliciji niso enotna. Kljub temu težav pri sprejemanju zakona ni pričakovati.

Slovenija toži evropsko komisijo
Slovenija je na Splošno sodišče EU vložila tožbo proti Evropski komisiji. Slovenija spodbija delegirani akt, po katerem lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran pod določenimi pogoji uporablja za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra. Državno pravobranilstvo je na Splošno sodišče EU vložilo tožbo "zaradi ugotovitve ničnosti delegirane uredbe v zadevi teran". V postopku Slovenijo zastopata državno pravobranilstvo in nemški odvetnik Roland Knaak, je pojasnil kmetijski minister Dejan Židan. Slovenski vinarji so medtem teran v Sloveniji zaščitili kot kolektivno blagovno znamko, avgusta pa so podali tudi vlogo za zaščito blagovne znamke na trgu EU.

Predlog strategije poslovne odličnosti
Vladni odbor za priznanje za poslovno odličnost je na seji, ki je potekala na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju, potrdil predlog strategije za poslovno odličnosti 2018-2030. Kot je ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je ta zelo dober, zato pričakuje, da ga bo vlada sprejela še letos. Po njegovih besedah smo prišli do točke, ko je treba to področje sistemsko urediti in ozavestiti javnosti. "Dokument sistemsko ureja področje poslovne odličnosti v Sloveniji ter pod eno streho združuje različna področja in deležnike od gospodarstva, zdravstva, šolstva, pa vse do turizma in infrastrukture," je dejal minister.

Disciplinski postopek zoper sodnico
Sodni svet je sklenil disciplinskemu tožilcu predlagati uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico Okrajnega sodišča v Piranu Tino Benčič. Obravnavo primera predlaga tudi komisiji za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, so sporočili. Po poročanju nekaterih medijev sta namreč sodnica Benčičeva, ki na piranskem sodišču odloča o zadevah, povezanih z izvršbami in zemljiško knjigo, in njen soprog svojo hišo zgradila na zemljišču, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, hkrati pa je hiša tudi črna gradnja. Po nedavnem poročanju Radia Slovenija je sicer uvedbo disciplinskega postopka zoper sodnico predlagala tudi predsednica koprskega okrožnega sodišča.

Poslovna forenzika in vse v zvezi z njo
Izteka se čas za prijavo na prvo konferenco Poslovna forenzika, katere častni pokrovitelj je predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Osrednja tema konference bo odkrivanje in preiskovanje nezakonito pridobljenega premoženja ter s tem povezani preiskovalni in pravni postopki. Konferenco organizirata družba Tax-Fin-Lex in Inštitut za forenzične preiskave v financah in računovodstvu pri VŠR v sodelovanju s Pravno fakulteto v Ljubljani, njen namen pa je osvetliti vprašanja in dileme forenzičnih preiskav na področjih davkov, računovodstva in financ, vse tudi s pravnega gledišča. Več o programu si oglejte na tej povezavi.(TFL)