Dnevne zakonodajne novosti / 2. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Državni zbor bo rebalans potrjeval na redni septembrski seji
Tema dneva

DZ bo rebalans letošnjega proračuna, ki ga je morala vlada pripraviti zaradi nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19, potrjeval na redni septembrski seji. Poslanci, poslanske skupine ter zainteresirana delovna telesa bodo lahko svoje predloge za prerazporeditev sredstev vlagali najpozneje do petka, 18. septembra. Dan pozneje se bo do dopolnil opredelil odbor za finance in morebiti sprejel še svoja, zatem pa se bo odločanje preselilo na plenarno sejo, ki se bo začela v ponedeljek, 21. septembra.(več)

Znanstvenoraziskovalni dejavnosti 22 milijonov manj
Predlog rebalansa za znanstvenoraziskovalno dejavnost predvideva 22,15 milijona evrov manj sredstev od veljavnega proračuna. Razlika je v največji meri posledica sprememb v dinamiki financiranja projektov evropske kohezijske politike, medtem ko sredstva integralnega proračuna ostajajo praktično enaka, pravijo na ministrstvu.(več)

Sviz nasprotuje vladni nameri znižanja sredstev za kulturo
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v sporočilu za javnost izrazil nasprotovanje nameri vlade, da z rebalansom proračunaza leto 2020 zniža sredstva kulturi. "Ne gre le za povsem nerazumno ravnanje; gre tudi za sramoten dokaz nerazumevanja družbenega pomena kulture pri političnih odločevalcih," so zapisali.(več)

Levica za umik predloga o investicijah v SV s četrtkove seje odbora
Poslanska skupina Levice je predlagala, naj se drugo obravnavo vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) med letoma 2021 in 2026 umakne z dnevnega reda četrtkove nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo, je v izjavi za medije pojasnil vodja strankinih poslancev Matej T. Vatovec.(več)

Odbor podprl stališča vlade v pogajanjih o svežnju za obnovo Evrope
Odbor DZ za zadeve Evropske unije je podprl stališča vlade v pogajanjih o svežnju za obnovo Evrope, o katerem so se voditelji članic EU dogovorili julija. V opoziciji so bili kritični, ker je premier Janez Janša na zasedanju podprl blokado pogojevanja črpanja sredstev z vladavino prava. Zunanji minister Anže Logar je očitke zavrnil.(več)

Znova poziv k sprostitvi makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja
ZBS, GZS in OZS so v petek predsedniku vlade, guvernerju Banke Slovenije in predsedniku državnega zbora poslali pismo s pozivom za sprostitev makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva. To so storili zaradi preseženih učinkov ukrepa na posojilno aktivnost prebivalstva ter negativnega vpliva na povpraševanje in gospodarsko rast.(več)

Vlada razrešila generalnega direktorja Fursa Petra Jenka
Vlada je v ponedeljek na dopisni seji s položaja generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) razrešila Petra Jenka. Na mesto vršilke dolžnosti generalne direktorice je imenovala dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za finance Ireno Nunčič.(več)

Aplikacija #OstaniZdrav na voljo uporabnikom operacijskega sistema iOS
Testiranje mobilne aplikacije #OstaniZdrav za operacijski sistema iOS je zaključeno, aplikacija pa je že na voljo v spletni trgovini App Store, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom si je po navedbah ministra Boštjana Koritnika do zdaj naložilo 50.000 uporabnikov sistema android.(več)

Bruselj s pismom Budimpešti zaradi diskriminacijskih ukrepov na meji
Evropska komisija je včeraj napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov, s katerimi želi Budimpešta preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe. Slovencem je tako vstop dovoljen le izjemoma.(več)