Dnevne zakonodajne novosti / 17. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
V ponedeljek se odprejo dodatne trgovine in servisi, 4. maja frizerji
Tema dneva

S ponedeljkom vrata med drugim znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, npr. vulkanizerske, na voljo pa bodo tudi nekatere storitve, je včeraj sklenila vlada. Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem. Ob novih izjemah je vlada objavila tudi navodila za delo v času trajanja epidemije. Med drugim je poleg zakrivanja ust in nosu ter razkuževanja rok nujno zagotavljanje 20 m2 površine na posamezno stranko.(več)

Nacionalno preverjanje znanja letos odpade
Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.(več)

V obvladovanje epidemije se vključujejo tudi pripravniki in diplomanti
Vlada je na včerajšnji seji sprejela odlok, s katerim se v izvajanje ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vključi vse zdravnike in zobozdravnike, ki sicer nimajo licence, a so v sistem zdravstva vključeni kot sekundariji, pripravniki in specializanti. Odlok predvideva tudi vključitev zdravnikov in zobozdravnikov diplomantov.(več)

Za mesto ustavnega sodnika sedem prijav
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču prejeli sedem kandidatur. Gre za kandidature Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec.(več)

Vlada o raznih gospodarskih temah
Vlada je sprejela sklep o izpolnitvi letne obveznosti ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami za lani. V skladu z uredbo morajo proizvajalci sveč na svoje stroške zagotoviti njihovo zbiranje in zagotoviti predelavo. S spremembo načrta je vlada tudi odložila omogočanje uporabe frekvenčnega pasu 700 MHz za brezžične širokopasovne elektronske komunikacijske storitve do konca prihodnjega leta.(več)

Za prehod občinske meje potrebna lastnoročna izjava
Vlada je omilila prepoved gibanja zunaj občinskih meja ter bo tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, s soboto omogočila, da bodo tam lahko izvajali vzdrževalna in sezonska opravila. Bodo pa morali imeti pri sebi tudi posebno lastnoročno izpolnjeno izjavo. Ta bo objavljena na spletni strani notranjega ministrstva.(več)

Poslanci ponovno na rednem plenarnem zasedanju predvidoma 25. maja
V skladu s terminskim programom državnega zbora za maj, ki ga je včeraj potrdil kolegij predsednika DZ, se bodo poslanci 25. maja spet sestali na redni seji, ki se bo kot običajno začela s poslanskimi vprašanji vladi ob 12. uri. Seja bo predvidoma potekala tri dni. Zaradi epidemije sta bili odpovedani marčna in aprilska redna seja.(več)

Stečajni upravitelji in odvetniki za zagon sodišč, vrhovno sodišče proti
Zbornica upraviteljev Slovenije in Odvetniška zbornica Slovenije sta vrhovno sodišče pozvali, naj sprosti delo sodišč v primerih, ko je to mogoče na daljavo. Opozarjajo na negativen vpliv med drugim na odpuščene delavce, poplačila upnikov in prestrukturiranja podjetij. Vrhovno sodišče je, tudi ob mnenju gospodarskega ministrstva, proti.(več)

Na Fursu že 30.000 izjav za 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka
Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote. Do včeraj je Furs prejela že 30.000 takšnih izjav. Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je sicer tako marca kot prvih 10 dni aprila medletno približno podvojilo.(več)

EU s smernicami za aplikacije za sledenje stikom v pandemiji
Članice EU so opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. V Evropski komisiji izpostavljajo, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo.(več)