Dnevne zakonodajne novosti / 4. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Ta teden predvidoma izredna seja DZ o predlogih proračunov
Tema dneva

Poslance ta teden predvidoma čaka izredna seja DZ, na kateri se bodo seznanili s predlogoma državnih proračunov za prihodnji dve leti. Datum seje bo jutri potrjeval kolegij predsednika DZ, predvidoma se bo odvila v četrtek. Nato bo stekla razprava na sejah delovnih teles, DZ pa bo oba proračuna potrjeval predvidoma sredi novembra. Ta teden bodo sicer poslanci na sejah odborov razpravljali tudi o ukrepanju zoper izgrede na protestih in nabavah v obrambi, nadaljevala se bo še seja o statusu Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.(več)

Vlada dovoljeno število zaposlitev v državni upravi povišala za 598
Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela skupni kadrovski načrt organov državne uprave za leti 2021 in 2022. Z njim je za potrebe obvladovanja okužb s covidom-19 in črpanja evropskih sredstev število dovoljenih zaposlenih povišala za 598. Določila je tudi minimalno kvoto za zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev.(več)

Upravičencem letos še enkrat višje donacije od dohodnine kot lani
Potem ko je sedmi protikoronski zakon zvišal delež, ki ga lahko zavezanci za dohodnino odstopijo družbeno pomembnim ustanovam, se je zvišal tudi znesek donacij tem upravičencem. Od celotnega zneska obračunane dohodnine za leto 2020 so zavezanci za donacije namenili skupaj 10,7 milijona evrov. To je še enkrat več kot lani.(več)

Zveza društev slepih proti ukinjanju dodatka za pomoč in postrežbo s peticijo
Zveza društev slepih je v DZ vložila 13.683 podpisov v podporo peticiji proti krčenju pravic slepih in slabovidnih. Nasprotujejo ukinjanju dodatka za pomoč in postrežbo slepim in slabovidnim, ki je določen v pokojninskem zakonu. So pa tudi za odpravo diskriminacije slepih po zakonu o osebni asistenci.(več)

KGZS za ukinitev komunalnega prispevka za nestanovanjske kmetijske stavbe
Trenutna ureditev komunalnega prispevka v zakonu o urejanju prostora in občinskih odlokih je za kmetije neustrezna in nepravična, saj med njimi povzroča neenakost, so opozorili v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Skladno s tem so se zavzeli za oprostitev plačila tega prispevka za gradnjo in dozidavo nestanovanjskih kmetijskih stavb.(več)

Letos več nepravilnosti glede prijave začetka gradnje
Letošnji inšpekcijski nadzor, ali se gradnja objektov izvaja z ustrezno prijavo začetka gradnje, predpisano dokumentacije in imenovanjem nadzornika, je ugotovil več nepravilnosti kot lani. Nepravilnosti so bile ugotovljene pri skoraj 43 odstotkih pregledanih objektov, pa vsi postopki še niso končani, lani je bil delež 32-odstoten.(več)

Upravno sodišče razveljavilo vladni sklep o menjavi dveh nadzornikov RTVS
Upravno sodišče je razveljavilo sklepa vlade, s katerima je ta razrešila člana nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Matjaža Medveda in Petro Majer ter na njuni mesti imenovala Milenka Ziherla in Antona Tomažiča. Pritožba zoper odločitev sodišča ni možna, je na družbenih omrežjih zapisala Majerjeva.(več)

Zadeva Odrezana roka se vrača na prvostopenjsko sodišče
Ta teden se na prvostopenjsko sodišče v Ljubljani vrača zadeva Odrezana roka. Višje sodišče je namreč razveljavilo obsodilno sodbo, ker ni bil dovolj razčiščen nastanek poškodbe na roki Julije Adlešič. Na celjskem sodišču bodo nadaljevali sojenje štirim obtoženim zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa.(več)

EU z novimi misijami za reševanje velikih podnebnih in zdravstvenih izzivov
Prilagajanje podnebnim spremembam, boj proti raku, zelena mesta in varstvo voda so med glavnimi izzivi tudi za Evropsko unijo. Pri iskanju rešitev zanje se bodo v prihodnje ukvarjale posebne misije EU, ki jih je v preteklem tednu začela izvajati Evropska komisija. V Bruslju želijo, da bi se v izvajanje misij tesno vključili tudi evropski državljani.(več)