Dnevne zakonodajne novosti / 15. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Invalidi tožijo Slovenijo pred ESČP zaradi nedostopnosti volišč
Tema dneva

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v obravnavo sprejelo tožbo dveh slovenskih volivcev invalidov zoper državo zaradi nedostopnosti volišč in glasovanja. Ustavno sodišče je leta 2014 odločilo, da je zakon o volitvah v DZ v neskladju z ustavo, ker ni določal, da morajo volišča biti dostopna. Zakon je nato bil spremenjen šele leta 2017, a ureja le dostopnost vhoda, ne pa tudi ostalih delov volišč in dostopnosti glasovanja. Zaradi istega razloga sicer tudi Društvo za pravice invalidov Slovenije od države terja 54 milijonov evrov odškodnine.(več)

Novela o davku na tonažo po vetu brez podpore odbora DZ
Odbor DZ za finance tokrat ni podprl novele zakona o davku na tonažo, na katero je državni svet 24. decembra izglasoval odložilni veto. Novela bi posebno ureditev plačevanja davka za ladjarje podaljšala za 10 let.(več)

Vlada išče rešitve glede vračanja sanacijskih sredstev
Ministra za zdravje in za finance Aleš Šabeder in Andrej Bertoncelj sta včeraj govorila o položaju, v katerem se je znašlo pet bolnišnic, ki morajo vrniti del sanacijskih sredstev. Šabeder se zaveda, da bi vračilo denarja še poslabšalo finančno stanje in likvidnost nekaterih bolnišnic. Tako verjame, da bodo v kratkem času prišli do rešitve.(več)

Premalo ambicioznosti pri obnovljivih virih energije
Ministrstvo za infrastrukturo je v dopolnjenem osnutku Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo v prihodnjih dneh javno razgrnjen, po oceni državnega sekretarja Bojana Kumra zastavilo večinoma ambiciozne cilje. "Mogoče smo premalo ambiciozni pri obnovljivih virih energije, kjer moramo več storiti na njihovem sprejemanju," je dejal.(več)

Pregon kriminala se mora hitreje prilagajati novostim
Pregon kriminala bi se moral hitreje prilagajati globalizaciji in razvoju novih tehnologij, je prepričan Darko Muženič, ki je pred nekaj meseci prevzel vodenje NPU. Nekdanji vodja urada za preprečevanje pranja denarja med prioritetne usmeritve NPU pričakovano umešča tudi preprečevanje pranja denarja in spremljanje javnih investicijskih projektov.(več)

Glede zvišanja oskrbnin odrejen izredni nadzor
Ministrica za delo Ksenija Klampfer je odredila izredni nadzor nad vlogami za izredno uskladitev oskrbnine v domovih za starejše. Skupnost socialnih zavodov je decembra napovedala, da se bodo domovi in posebni socialnovarstveni zavodi po novem letu podražili za dva do tri odstotke. Vendar mora dati soglasje k povišanju tudi ministrstvo.(več)

Primer zdravnika zaradi domnevnega sprejemanja podkupnine zastaral
Sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani iz junija lani zoper zdravnika Zorana Miloševića in soobtoženo Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus ni dočakala pravnomočnosti. Višje sodišče je namreč po pritožbi na prvostopenjsko sodbo izreklo zavrnilno sodbo, ker je zadeva vmes zastarala, je za STA pojasnil tožilec Iztok Krumpak.(več)

Evropska komisija začela prvo posvetovanje o minimalni plači
Evropska komisija je včeraj sprožila prvo posvetovanje s socialnimi partnerji o evropskem okviru za zagotovitev pravične minimalne plače v celotni EU. Zakonodajni predlog je pričakovati septembra, je napovedal komisar Nicolas Schmit. Komisija sicer ne sme določati plač v članicah in nikakor ne namerava predlagati enotne minimalne plače v EU.(več)

Evropski naložbeni načrt za socialno pravičen zeleni prehod
Evropska komisija predlaga naložbeni načrt za socialno pravično uresničitev cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050. Bistvo je mehanizem za pravičen prehod v pomoč regijam, kjer bo zelena tranzicija najdražja. Za sklad za pravičen prehod je komisija predvidela 7,5 milijarde evrov svežega denarja, ki naj bi spodbudil do 50 milijard evrov naložb.(več)