Dnevne zakonodajne novosti / 25. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada v DZ pošilja več zakonskih predlogov
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji redni seji določila besedilo predloga novele kazenskega zakonika in ga pošilja v DZ. Po vladnem predlogu za obstoj kaznivega dejanja posilstva ne bo več nujno, da je storilec uporabil silo. Poleg tega je vlada določila besedilo novele zakona o državnem tožilstvu, ki se nanaša na delovanje Evropskega javnega tožilstva, in novele zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Potrdila pa je tudi predlog novega zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank.(več)

Obetajo se oprostitve trošarin za zemeljski plin
Lastnikom vozil, ki jih poganja zemeljski plin, se obeta nižja cena polnjenja rezervoarjev. Vlada je določila besedilo predloga novele zakona, s katerim predlaga, da se zemeljski plin za pogon vozil začasno do konca leta 2025 oprosti plačila trošarine. S tem Slovenija zasleduje cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu. Hkrati vlada s predlagano novelo ureja tudi trošarine za polnila elektronskih cigaret.(več)

V obalno-kraški regiji od sobote znova zaprte nekatere trgovine in storitve
Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t.i. rdeči fazi sproščanja ukrepov.(več)

Veljavnost testa za voznike podaljšana na sedem dni
Vlada je izdala tudi nov odlok o omejitvah na področju voznikov in vozil. Obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov se pri tem podaljšuje z 72 ur na sedem dni. Vozniki taksijev se bodo morali prav tako po novem testirati le enkrat tedensko, ta obveznost pa se uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.(več)

Testiranja za tekme namesto vsakih 24 na 48 ur
Vlada je spremenila tudi omejitve pri izvajanju športnih programov v pogojih, pod katerimi se športniki, člani ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, teh lahko udeleži. Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur. Veljavnost ostalih protikoronskih odlokov je vlada podaljšala brez sprememb.(več)

Državni svetniki kljub pomislekom podprli zakon o nacionalnem demografskem skladu
Državni svetniki so včeraj opravili razpravo o vladnem predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Kot so zapisali na Twitterju, je bila ta polemična, v razpravi pa je bila podana tudi pobuda za spremembe nadzorstvenega organa sklada. "Kljub kritičnosti in pomislekom so državni svetniki predlogu prižgali zeleno luč," so zapisali.(več)

Rok za oddajo zahtevka za enkratni solidarnostni dodatek dijakom se izteka
Dijaki imajo le še nekaj dni časa za oddajo zahtevka za nakazilo enkratnega solidarnostnega dodatka po osmem protikoronskem paketu. Rok se namreč izteče 28. februarja, so opomnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.(več)

Evropski komisar poziva Slovenijo, naj imenuje člana evropskega tožilstva
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v pismu pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič pozval Slovenijo, naj pohiti in potrdi slovenska člana evropskega javnega tožilstva ter tako novoustanovljenemu organu s 1. marcem omogoči delovanje tudi v Sloveniji, poroča spletni portal 24ur.(več)

Bruselj želi podaljšati mobilno gostovanje brez dodatnih stroškov
Evropska komisija je včeraj predstavila predlog nove zakonodaje, ki bi za deset let podaljšala obstoječa pravila na področju mobilnega gostovanja in še izboljšala te storitve. Potrošniki si lahko med drugim obetajo tudi boljšo obveščenost in izboljšano storitev klica v sili, so sporočili iz Bruslja.(več)

Evropska komisija z novo strategijo prilagajanja na podnebne spremembe
Evropska komisija je včeraj predstavila predlog nove evropske strategije prilagajanja na podnebne spremembe. V Bruslju so opozorili, da dejansko prilagajanje na terenu močno zaostaja za potrebami. Zavzeli so se za sprejemanje odločitev o prihodnjih investicijah ob upoštevanju najnovejših znanstvenih dognanj.(več)