Dnevne zakonodajne novosti / 18. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Oddaja letnih poročil bo predvidoma podaljšana do konca aprila
Tema dneva

Roki za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov se bodo letos predvidoma podaljšali za mesec dni. Odbor DZ za finance je namreč med obravnavo predloga novele zakona o izvrševanju proračuna v skladu s sklepom vlade v zakonsko besedilo dodatno zapisal podaljšanje roka za predložitev letnih poročil Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve ter za oddajo davčnih obračunov Finančni upravi RS v tem letu z 31. marca na 30. april. DZ naj bi novelo potrjeval v kratkem na izredni seji.(več)

Dovoljeni shodi do 10 ljudi, v primorsko-notranjski regiji odprtje teras lokalov
Vlada je na včerajšnji redni seji sklenila po vsej državi dovoliti shode, ki se jih udeleži do 10 ljudi. Obalno-kraška regija bo prešla iz rdeče v oranžno fazo, s čimer bo med drugim odpravljena omejitev gibanja iz in v regijo. Primorsko-notranjska regija pa bo prešla v rumeno fazo, kar omogoča strežbo na terasah. Še vedno bo po vsej državi veljala omejitev gibanja ponoči.(več)

V glasbene šole se vračata pouk baleta in sodobnega plesa, znova tudi verouk
Vlada je odločila tudi, da je ob zagotavljanju zadostne razdalje med učenci v glasbenih šolah znova dovoljen pouk sodobnega plesa in baleta. Prav tako je z negativnim izvidom na okužbo z novim koronavirusom dovoljeno izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja. Spremembe pa se obetajo tudi v knjižnicah, muzejih in galerijah.(več)

Odbor potrdil prevzemanje obveznosti za investicije v vojski v daljšem časovnem obdobju
Ob opozorilih, da gre za obvod ustavnega sodišča, je odbor DZ za finance za sprejem pripravil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bo investicije v vojsko izvzelo iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna in tako omogočilo njihovo načrtovanje na daljši rok.(več)

Računsko sodišče objavilo poročilo o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme
Računsko sodišče je v danes objavljenem poročilu o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje okužb z novim koronavirusom ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. Od vlade in zavoda je zahtevalo popravljalne ukrepe.(več)

Strokovna društva za umik novele zakona o vodah iz postopka
Slovensko društvo za zaščito voda, Slovenski komite Mednarodnega združenja hidrogeologov, Društvo vodarjev Slovenije in Globalno partnerstvo za vodo Slovenije so DZ pozvali k umiku predloga novele zakona o vodah iz zakonodajnega postopka. Med drugim menijo, da predlagana novela ogroža varno oskrbo prebivalstva s pitno vodo.(več)

Več sindikatov proti izstopu zdravstva iz enotnega plačnega sistema
Več sindikatov, ki zastopajo zaposlene v zdravstvu, nasprotuje izstopu zdravstva iz enotnega plačnega sistema. Ima pa minister njihovo "polno podporo pri iskanju rešitev za ustreznejše nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in ob soglasju sindikatov", so zapisali v odprtem pismu ministru.(več)

Šarec zaradi nenaročenega cepiva napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade
Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. Gre za neposredno odškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal.(več)

Skrbniki mladoletnih otrok za ustavno presojo obveznega nošenja mask v šolah
Skupina skrbnikov mladoletnih otrok je v ponedeljek vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki določa obvezno uporabo zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih in je med drugim obvezna za učence od 6. razreda osnovne šole do 4. letnika srednje šole, je v imenu pobudnikov sporočila njihova predstavnica Esmeralda Canjuga.(več)

Bruselj predlaga brezplačno covidno potrdilo za olajšanje potovanj to poletje
Evropska komisija je včeraj predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. To "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o preoblikovanju Univerze v Ljubljani (OdPUL-1)
Odredba o sprejemu študijskega programa za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja Strokovnjak/strokovnjakinja za inštalacije v pametnih stavbah
Odredba o stroških v zvezi s postopkom priznavanja poklicne kvalifikacije
Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo v kmetijstvu
Sklep o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja
Sklep o podaljšanju ukrepa na področju davčne izvršbe
Sklep o podaljšanju ukrepa odloga izvršbe
Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II Ips 47/2020 - dvostranska pogodba - menjalna pogodba - ničnost pogodbe - razveza pogodbe - pogodba v korist tretjega - plačilo tretjim - neupravičena pridobitev ...
VSRS Sodba III Ips 51/2020 - zavarovalna pogodba - obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) - aleatorna pogodba - pokojninsko in invalidsko zavarovanje - zavarovalni ...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti v železniškem prometu (ZVZelP-1A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1639-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke (ZZOKPOHO) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1636-VIII
Ostali dokumenti
Odgovornost v zdravstvu – zaznamovano leto 2020