Dnevne zakonodajne novosti / 16. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Spori o prenehanju delovnega razmerja po ugotovitvah US niso nujna zadeva
Tema dneva

Spori o prenehanju delovnega razmerja so nenujni, zato procesni roki v času sodnih počitnic v teh primerih ne tečejo, je v eni izmed obravnavanih zadev ugotovilo ustavno sodišče in zadevo vrnilo v novo odločanje. Presojalo je namreč primer, ko je višje sodišče štelo, da je rok za pritožbo v sporu zaradi prenehanja delovnega razmerja tekel tudi med sodnimi počitnicami. Ustavni sodniki so ob tem bili kritični do višjega sodišča, da je njegova odločitev v očitnem nasprotju z zakonom o sodiščih in sodno prakso.(več)

Odbor po vetu znova soglaša z novelo o davčnem potrjevanju računov
Odbor DZ za finance poslancem predlaga, naj še enkrat potrdijo novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, na katero je državni svet zaradi glob za primer neprevzema računa izglasoval odložilni veto. Tokrat bo potrebnih najmanj 46 glasov in glede na glasovanje odbora so ti zagotovljeni.(več)

Zagovornik: Dodatek za pomoč in postrežbo naj prejmejo vsi otroci in mladostniki z invalidnostmi
Dodatek za pomoč in postrežbo naj prejmejo vsi otroci in mladostniki z invalidnostmi, ki ga potrebujejo, meni zagovornik načela enakosti. Ministrstvu za delo med drugim priporoča spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je po njegovi oceni diskriminatoren do otrok s posebnimi potrebami, je sporočil Zagovornik.(več)

Na ministrstvu pridobili mnenje Inštituta za primerjalno pravo o začasnem dodatku za sodnike in tožilce
Na ministrstvu za pravosodje so pridobili mnenje Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani o predlogu zakona o začasnem dodatku za sodnike in tožilce, so za STA včeraj potrdili na ministrstvu. Vsebine mnenja še ne razkrivajo, po informacijah N1 pa gre mnenje v prid vladnemu predlogu zakona.(več)

Novi pravilnik o poklicnih boleznih bo po navedbah ministrstva omogočil potrditev takšne bolezni
Novi pravilnik o poklicnih boleznih, ki bo začel veljati 1. maja, po navedbah ministrstva za zdravje prinaša zaposlenim možnost za potrditev poklicne bolezni in s tem izboljšanje delovnih pogojev. Posamezniku s potrjeno poklicno boleznijo denimo omogoča kritje vseh stroškov zdravstvenih storitev, povezanih z boleznijo, so zapisali.(več)

Odbor za kulturo računskemu sodišču naložil revizijo poslovanja RTVS
Parlamentarni odbor za kulturo računskemu sodišču predlaga, naj izvede revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Zaradi sumov o nepravilnostih, ki se pojavljajo v javnosti, so računskemu sodišču naložili, naj še posebej preveri pravilnost in zakonitost sestave letnega poročila javnega zavoda za leto 2022.(več)

Visokošolski sindikat z vladnimi pogajalci uskladil besedilo stavkovnega sporazuma
Pogajalci vlade in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) so po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič je za STA povedal, da ga bo vladna pogajalska skupina dala v potrditev vladi, nato pa se bo o njem izrekal tudi najvišji sindikalni organ.(več)

EU odobrila 1,75 milijona evrov vredno slovensko shemo za podporo pridelavi jabolk in hrušk
Evropska komisija je odobrila 1,75 milijona evrov vredno slovensko shemo za podporo sektorju pridelave jabolk in hrušk v kontekstu ruskega vojaškega napada na Ukrajino, so sporočili iz Bruslja.(več)

Bavčar in Golubić oproščena obtožb o oškodovanju Istrabenza
Okrožno sodišče v Kopru je v ponovljenem sojenju nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in predsednika uprave Maksime Holding Miroslava Golubića včeraj oprostilo obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic koprskega logista Intereuropa na škodo Istrabenza in pomoči pri tem. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.(več)

Na sojenju v zadevi smejalni plin ostajajo trije obtoženi, četrti je krivdo priznal
Na novogoriškem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Trije obtoženi krivde v svojem zagovoru niso priznali, kljub temu pa obžalujejo dogajanje in nepotrebne smrti v šempeterskem urgentnem centru. Četrti obtoženi pa je krivdo v preteklih dneh priznal, zato so ga s sojenja izločili.(več)

Več kot 200 nevladnih organizacij s pozivom k sprejemu evropske uredbe o obnovi narave
Več kot 200 nevladnih organizacij, med katerimi so tudi slovenske, poziva Evropsko komisijo, Evropski parlament in članice EU k sprejetju evropske uredbe o obnovi narave v tem letu. Predlog omenjene uredbe je sicer komisija objavila lanskega junija, vključuje pa različne ukrepe za obnovo kopenskih in morskih območij na ravni EU.(več)