Dnevne zakonodajne novosti / 12. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za oktober 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v oktobru 2021. V prejšnjem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 127 aktov, 27 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 64 predpisov. Tako je na zadnji dan oktobra veljalo 893 zakonov in 20.895 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

PCT za starejše od 12 let pogoj tudi za vstop v državo
Vlada je včeraj na redni seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana, je s 15 let znižala na 12 let. V odlok so tudi izrecno zapisali, da hitri testi za samotestiranje ne veljajo kot dokazilo za prehod meje. Spremembe bodo v veljavo stopile v ponedeljek.(več)

Učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli samotestirati, se bodo izobraževali na daljavo
Državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec je na novinarski konferenci po seji vlade včeraj dejal, da se bodo učenci in dijaki, ki ne bodo upoštevali ukrepov samotestiranja v šolah in uporabe ustreznih mask, izobraževali na daljavo. Učenci in dijaki s posebnimi potrebami pa se bodo lahko samotestirali tudi doma. Spremenjena pravila se začnejo uporabljati 17. novembra.(več)

Vlada s spremembami ukrepov tudi pri sejemski dejavnosti in javnih kulturnih prireditvah
Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela še druge spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom. Med drugim spreminja pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti ter kulturnih prireditev. Testi za samotestiranje, ki jih bodo opravljali v šolah, pa bodo veljali tudi za udeležbo v obšolskih dejavnostih.(več)

Biometrične osebne izkaznice bodo začeli izdajati konec marca 2022
Vlada je za obravnavo v DZ po nujnem postopku pripravila predlog novele zakona o osebni izkaznici, po katerem bi biometrične osebne izkaznice začeli izdajati 28. marca 2022. Do takrat bo mogoča uporaba pretečenih osebnih izkaznic.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim izdala uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki je potrebna pred uveljavitvijo sistema elektronskih vinjet na slovenskih avtocestah. Dopolnila je načrt razvojnih programov in prerazporedila nekatere pravice porabe v proračunu države za letos.(več)

DVK določila 10 dnevni rok za vložitev vloge za opazovanje volitev
Državna volilna komisija (DVK) je sprejela dopolnitev pravilnika o merilih, pogojih in postopku za pridobitev akreditacije za opazovanje volitev in določila, da mora biti vloga za izdajo akreditacije za opazovanje volitev vložena najkasneje 10 dni pred dnem glasovanja na volitvah ali referendumu.(več)

Na posvetu osvetljujejo novosti stanovanjske zakonodaje in opozarjajo na nove izzive
V ospredju dopoldanske razprave na včerajšnjem posvetu Poslovanje z nepremičninami so udeleženci, med njimi sta bila dva ministra, osvetlili novosti, ki jih prinaša novela stanovanjskega zakona. Ta je po besedah Boštjana Udoviča iz področne zbornice pogasila nekatere akutne probleme, bo pa treba začeti priprave na celovito reformo.(več)

Multinacionalke bodo morale po novem javno razkriti višino davka, ki ga plačajo v EU
Multinacionalke z letnimi prihodki nad 750 milijonov evrov bodo morale po novem javno razkriti višino davka, ki ga plačajo v posameznih državah EU, določajo nova pravila, ki so jih včeraj potrdil evropski poslanci. S tem želijo olajšati uporabo posredovanih informacij, povečati preglednost in preprečiti izogibanje davkom.(več)

Evropski parlament za nova pravila EU proti nepoštenim tožbam za utišanje kritičnih glasov
Evropski parlament je pozval k novim pravilom EU, da bi zajezili zlonamerne sodne postopke, katerih namen je ustrahovati in utišati kritične glasove novinarjev in civilne družbe. Strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti (t.i. SLAPP) spodkopavajo vrednote in pravosodni sistem EU, so opozorili poslanci v včeraj sprejetem poročilu.(več)

EU uskladila kazenskopravne instrumente s pravili o varstvu osebnih podatkov
V Evropskem parlamentu je včeraj potekal tudi politični trialog o uskladitvi obstoječe direktive o evropskem preiskovalnem nalogu v kazenskih zadevah in okvirnega sklepa Sveta EU o skupnih preiskovalnih skupinah s pravili EU o varstvu osebnih podatkov. Pogovori so bili uspešni in politični dogovor dosežen, so sporočili z ministrstva za pravosodje.(več)