Dnevne zakonodajne novosti / 30. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Poskus ukinitve dopolnilnega zavarovanja propadel
Tema dneva

DZ je včeraj z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Na koncu predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale, poslanci pa so zavrnili tudi vsa vložena dopolnila. Sicer so parlamentarno obravnavo novele vseskozi spremljala opozorila o finančni nevzdržnosti, nenazadnje tudi ministra za finance Andreja Bertonclja. Koordinator Levice Luka Mesec nov poskus ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napoveduje še v tem mandatu DZ.(več)

Poseben sistem davka na tonažo le ne bo podaljšan
Novela zakona o davku na tonažo, ki bi posebno davčno shemo za ladjarje podaljšala za 10 let, v ponovnem odločanju DZ po vetu državnega sveta ni dobila zadostne podpore. Za je glasovalo 41 poslancev, proti jih je bilo 44. Za sprejem bi bila potrebna večina 46 glasov.(več)

DZ z novelama odpravil neenakosti pri dopustu in malici
Soglasno pa so poslanci podprli dve noveli, ki odpravljata neenakosti. Z novelo zakona o delavcih v državnih organih bodo ti enako kot ostali v javnem sektorju upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let. Sprememba zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov pa izenačuje znesek za malico za delavce v komunali.(več)

Novela zakona o državnem svetu končala zakonodajno pot
Poslanske skupine so na seji DZ tudi predstavile svoja stališča o predlogu novele zakona o državnem svetu, ki je predvideval nekatere spremembe pri volitvah v omenjeni državni organ. Ocenile so ga kot nedodelanega. O predlogu poslanci ne bodo glasovali, saj ga je zavrnil že odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.(več)

Na vrhovnem sodišču posvet o pripravi nove sodniške zakonodaje
Na vrhovnem sodišču je včeraj potekal skupen posvet ministrstva za pravosodje, Sodnega sveta in vrhovnega sodišča na temo nove sodniške zakonodaje - novel zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi. Ministrica Andreja Katič je na posvetu poudarila, da delo na pripravi obeh novel poteka v skladu z izhodišči ter da ukinjanja sodišč ne bo.(več)

Uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin prihodnji teden
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj začel neformalne pogovore o položaju, nastalem po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca. Med drugim se je pogovoril tako s Šarcem kot predsednikom DZ Dejanom Židanom, uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin pa bodo prihodnji teden, predvidoma od torka do četrtka.(več)

Kljub padcu vlade sprejem NEPN do konca februarja
Minister za okolje Simon Zajc in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek sta v torek zagotovila, da bo vlada kljub odstopu premierja Marjana Šarca do konca februarja sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki predvideva ukrepe do leta 2030. Tega bi Slovenija morala v Bruselj poslati že do konca leta 2019.(več)

Sodnik Radonjić je z žaljenjem filozofa kršil etični kodeks
Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je po mnenju komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu kršil kodeks sodniške etike, ko je v spletnem zapisu na žaljiv način obračunal s filozofom Borisom Vezjakom, je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani Sodnega sveta.(več)

Združeno kraljestvo bo jutri naposled zapustilo EU
Združeno kraljestvo bo po 47 letih burnega članstva ter skoraj štiri leta po referendumu o brexitu jutri zapustilo EU. Izstopu bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja brexita še ne bodo čutili, prinaša pa spremembe v institucijah EU. V tem času morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih.(več)