Dnevne zakonodajne novosti / 26. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
DZ prepovedal plastične proizvode za enkratno uporabo
Tema dneva

Državni zbor je včeraj s 84 glasovi za sprejel zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, ki ga je v obravnavo v DZ predložila skupina poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper (SAB). Gre za vatirane palčke, jedilni pribor, krožnike, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov ter posode za živila iz ekspandiranega polistirena. Prav tako bodo prepovedani lončki in vsebniki za pijačo iz tega materiala.(več)

Poslanci potrdili novelo zakona o trošarinah
DZ je z 49 glasovi za in nobenim proti potrdil vladni predlog novele zakona o trošarinah. Poglavitne rešitve temeljijo na uskladitvi zakona s predpisi EU. Na področju trošarinskega režima se uvaja elektronsko spremljanje gibanja trošarinskih izdelkov ter povezovanje podatkov.(več)

DZ zavrnil predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik
DZ je po torkovi razpravi včeraj zavrnil predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino. Od navzočih 85 poslancev je proti razpisu referenduma glasovalo 51 poslancev, za referendum pa 34. Pobudniki ustanovitve nove občine že razmišljajo o nadaljnjih korakih, vključno s pritožbo na ustavno sodišče.(več)

Zaključnemu računu lanskega proračuna zelena luč DZ, odobren tudi dvig proračunske porabe
DZ je sprejel zaključni račun lanskega proračuna, ki ga je v večji meri zaznamovala epidemija covida-19. V razpravi je sicer več opozicijskih poslancev izpostavilo, da odhodki na postavki izplačil za protikoronske ukrepe niso prikazani transparentno. Kljub odločnemu nasprotovanju dela opozicije pa je DZ potrdil tudi 670-milijonsko povišanje zgornje meje izdatkov državnega proračuna v letošnjem letu.(več)

Vlada predlaga spremembe zakonov o finančni upravi in o davčnem postopku
Vlada je na včerajšnji seji določila predloga novele zakona o finančni upravi in novele zakona o davčnem postopku, ki ju je ministrstvo za finance pripravilo v luči nadgradnje davčnega sistema. S predlogoma med drugim zasleduje izboljšanje pravne varnosti davčnih zavezancev in njihovo administrativno razbremenitev, so sporočili.(več)

S predlaganimi spremembami zakona o zdravniški službi po oceni vlade do boljše dostopnosti zdravstvenih storitev
Vlada je na seji sprejela tudi predlog novele zakona o zdravniški službi. Spremembe bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim uvajajo možnosti pridobitve certifikata o osvojenih posebnih znanjih.(več)

Vlada na redni seji tudi o kmetijstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim še razrešila direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS Ireno Majcen. Sprejela je predlog novele zakona o agrarnih skupnostih. Z novelo zakona o divjadi in lovstvu predlaga črtanje določbe, ki našteva lovišča s posebnim namenom. Izdala pa je tudi novo uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.(več)

V LMŠ želijo upočasniti sprejemanje vladnih sprememb glede imenovanja delegiranih tožilcev
V opozicijskih SD, LMŠ, SAB in Levici so se kritično odzvali na potezo ministrstva za pravosodje, ki je v sredo po imenovanju dveh delegiranih evropskih tožilcev v vladni postopek vložila predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu. Poslanska skupina LMŠ je v parlamentarno proceduro vložila svoj predlog novele zakona, s katero želijo po navedbah predsednika stranke Marjana Šarca upočasniti sprejemanje vladne novele.(več)

Bruselj predlaga standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev
Evropska komisija je v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev. Na ravni EU je sicer urejena le uporaba tega potrdila za potovanja.(več)

V EU dosežen pomemben dogovor o digitalnih trgih in storitvah
Ministri EU za konkurenčnost so dosegli politični dogovor o dveh ključnih digitalnih dosjejih, zakonodaji o digitalnih trgih in storitvah, ki ga opisujejo kot zgodovinskega. To bo izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom. Nova zakonodaja naj bi posameznikom in podjetjem zagotovila bolj pošteno in varnejše spletno okolje.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Kolektivna pogodba za zaposlene v zdravstveni negi
Razpis za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje
Sklep o imenovanju člana Državne revizijske komisije
Sklep o imenovanju poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije, njegovega namestnika in članov Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije ter regijskih poveljnikov Civilne zaščite, njihovih namestnikov in članov regijskih štabov Civilne zaščite
Odločbe sodišč
VSRS Sklep VIII Ips 34/2021 - tedenski počitek - neobrazložena sodba - bistvena kršitev določb pravdnega postopka
VSL Sklep VI Kp 10053/2016 - priznanje krivde - kazenska sankcija - predlog državnega tožilca - izrek kazenske sankcije - objektivna identiteta obtožbe in sodbe - opis kazniveg...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-G), prva obravnava, EPA 2296-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državnem tožilstvu (ZDT-1F), prva obravnava, EPA 2303-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja (ZPIMVI-B) - Novo besedilo, skrajšani postopek, EPA 2290-VIII
Ostali dokumenti
»Na vdih« in »navdih« (inspiracija) – kako enostavno in učinkovito notranjega miru