Dnevne zakonodajne novosti / 5. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 19 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Osmi protikoronski zakon že začel veljati
Tema dneva

Osmi protikoronski zakon je po včerajšnji objavi v uradnem listu danes že začel veljati. Dosedanjim ukrepom se tako pridružuje še za 320 milijonov evrov dodatnih. DZ je zakon sprejel v torek ponoči, včeraj pa sklenil, da o njem ni mogoče odločati na referendumu. Opozicija je pri tem opozarjala, da zakon vsebuje tudi ukrepe, ki niso interventne narave. Še pred tem je državni svet zavrnil predlog odložilnega veta, pri čemer je nekaj svetnikov vseeno opozorilo, da je bil v postopku sprejemanja zakona marsikateri predlog prezrt.(več)

Šole bodo za učence prvega triletja odprte v vsej državi
Vlada je na včerajšnji redni seji sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi deli države ukrepov ne bo več vezala na regije in da je celotna država od zdaj v rdečem območju. Tako se prihodnji torek po vsej državi odpirajo šole za otroke prvega triletja in vrtci, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša.(več)

Vrata bodo odprli knjižnice, muzeji in galerije po vsej državi
Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer se z današnjim dnem v celotni državi odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije. Iz odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev se zato črta izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega gradiva, kar je doslej kot izjema veljalo za statistične regije, ki so se nahajale v črni fazi.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim sklenila tudi, da se bodo lahko smučišča v soboto odprla po vsej državi, vendar bo uporaba žičniških naprav še naprej dovoljena le z manj kot 24 ur starim negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom. Obstoječe omejitve in izjeme pri storitvah na področju voznikov in vozil je vlada podaljšala, prav tako nekatere druge protikoronske ukrepe.(več)

Vlada napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti
Vlada je na sinočnjem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom, je za STA povedal predsednik OZS Branko Meh. Predstavniki gospodarstva so z dogovorjenim zadovoljni.(več)

Sprememba notarske tarife ukinja strošek notarjevega opozorila stranki
Spremembe notarske tarife, ki veljajo od 22. januarja, državljanom prinašajo večjo predvidljivost v postopkih pred notarji in tudi prihranek, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Med drugim je ukinjeno zaračunavanje notarjevega opozorila stranki, da je za vsebino listine odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa.(več)

Predloga novel o osebni izkaznici in prijavi prebivališča uspešno čez matični odbor
Po potrditvi predloga novele zakona o osebni izkaznici na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je Slovenija korak bližje uvedbi biometrične osebne izkaznice. Prav tako so člani odbora sprejeli vladni predlog novele zakona o prijavi prebivališča, s katero želi vlada urediti zlorabe fiktivnih prijav prebivališča.(več)

Odbor DZ predlog novele zakona o zdravilih ocenil kot neprimernega za obravnavo
Predlog novele zakona o zdravilih, ki ga je državnemu zboru novembra lani predložila skupina 5000 volivcev in s katerim bi zaostrili pogoje za uvrstitev cepiva v program obveznega cepljenja, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je včeraj sklenil odbor DZ za zdravstvo. Takšnemu sklepu ni nasprotoval noben član odbora.(več)

Komisija za narodni skupnosti za poenostavitev sistema volitev poslancev manjšin
Parlamentarna komisija za narodni skupnosti podpira novelo zakona o volitvah v DZ, s katero poslanca manjšin predlagata poenostavitev sistema volitev predstavnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti. Po novem bi t. i. sistem borda, ki je po splošni oceni zastarel in volivcem nerazumljiv, zamenjal enokrožni večinski volilni sistem.(več)

Sloveniji iz Bruslja opomin zaradi zakonodaje o telekomunikacijah
Evropska komisija je sprožila postopke proti 24 članicam EU, tudi Sloveniji, ker niso pravočasno prenesle evropske zakonodaje o telekomunikacijah v nacionalni pravni red. Gre za evropski zakonik o elektronskih komunikacijah, ki naj bi z zagotavljanjem preglednejših pogodb in kakovostnejših storitev potrošnikom zagotovil več izbire in pravic.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o razveljavitvi sodbe Vrhovnega sodišča in sodbe Upravnega sodišča
Pravilnik o zemljiški knjigi
Revalorizacija tarif po Tarifi Zavoda IPF za uporabo glasbenih posnetkov na internetu
Sklep o izvajanju intenzivnega tečaja slovenščine v šolskem letu 2020/2021 za dijake, katerih materni jezik ni slovenski ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Republiki Sloveniji
Sklep o podaljšanju ukrepa začasne ustavitve pozivanja oseb v zavode za prestajanje kazni zapora
Sklep o poročanju oseb, ki opravljajo dejavnost zavarovalnega zastopanja in zavarovalnega posredovanja
Splošni akt o načinu izvajanja zagovorništva otrok, organizaciji zagovorništva, vključitvi otroka v zagovorništvo ter nalogah, sestavi in načinu dela strokovnega sveta
Odločbe sodišč
VSM Sklep II Kp 54528/2013 - bistvene kršitve določb zkp - neujemanje pisno izdelane sodbe in njenega izvirnika - preizkus sodbe po uradni dolžnosti - nerazumljiv izrek - nejas...
VSM Sklep I Ip 941/2020 - izvršba zaradi izterjave preživninske terjatve - umik predloga za izvršbo - zavrženje ugovora zoper sklep o izvršbi - stroški postopka v družinskih...
Gradiva v obravnavi DZ
Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec - brez osebnih podatkov, EPA 1649-VIII
Ostali dokumenti
Pooblaščanje (Vprašanja in odgovori)
Nevenka Šorli: Strokovno slabši sodniki so bolj plašni, upogljivi, poslušni in zato bolj zaželeni