Dnevne zakonodajne novosti / 8. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Odbor podprl razširjeno dopolnilo glede globe za žaljenje
Tema dneva

Odbor DZ za notranje zadeve včeraj še ni dokončno odločal o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, saj je tik pred glasovanjem predsednik odbora Branko Grims sejo prekinil. Je pa večina na odboru podprla dopolnila, ki jih je vložila koalicija, tudi sporni predlog glede globe za žaljenje in nedostojno vedenje, ki pa ga je razširila na vse. V delu opozicije so ob tem prepričani, da cilj ostaja enak, in sicer utišanje kritike. Spremenjeno dopolnilo je bilo na koncu na odboru sprejeto z 10 glasovi za in devetimi proti.(več)

Novela zakona o tujcih na odboru ni dobila večinske podpore
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na nujni seji obravnaval predlog novele zakona o tujcih, s katerim bi za študente iz tretjih držav odpravili sedanjo zahtevo glede izkazovanja zadostnih sredstev za preživljanje. A novela na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore.(več)

Delavci migranti tudi tokrat neuspešni s poskusom spremembe zakona o dohodnini
Člani odbora DZ za finance so predlogu novele zakona o dohodnini, ki jo je v DZ ob zadostnem številu podpisov državljanov vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije, pokazali rdečo luč. So pa podprli vladna predloga novel zakonov o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov.(več)

Opozicija vložila interpelaciji zoper Dikaučiča in Kustec
Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so včeraj vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. V interpelacijah Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustec pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19.(več)

Po srečanju pri Pahorju STA in Ukom v nadaljevanje pogajanj glede pogodbe o javni službi
Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja sta se na delovnem srečanju sestala direktor STA Bojan Veselinovič in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija. Dogovorila sta se, da agencija in Ukom nadaljujeta pogajanja glede pogodbe o opravljanju javne službe STA. Oba tudi pričakujeta, da bo pogodba podpisana čim prej.(več)

Oddanih javnih naročil lani za 5,84 milijarde evrov
Leta 2020 je javna naročila oddalo 2133 naročnikov, obseg oddanih javnih naročil pa je znašal 5,84 milijarde evrov, je razvidno iz gradiva ministrstva za javno upravo, ki čaka na obravnavo na vladi. Delež javnih naročil v BDP je lani znašal 12,62 odstotka, kar je 1,07 odstotne točke več kot leto pred tem.(več)

Svetovalna skupina za covid-19 za nadzor nad samotestiranjem
Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva.(več)

Bruselj pozval Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko v povezavi z neodvisnostjo sodnikov
Evropska komisija je pozvala Sodišče EU k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. Pozvala je k naložitvi dnevne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni bo določilo sodišče.(več)

Bruselj se pripravlja na izdajo zelenih obveznic za financiranje okrevanja po pandemiji
Evropska komisija je sprejela okvir za izdajo zelenih obveznic za financiranje gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Prve obveznice namerava izdati oktobra, cilj pa je zbrati do 250 milijard evrov ali 30 odstotkov vseh sredstev za okrevanje.(več)