Dnevne zakonodajne novosti / 3. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Hilda Tovšak podpisala sporazum o priznanju krivde
Tema dneva

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde zaradi zlorabe položaja, so povedali na celjskem okrožnem sodišču. Sporazum bodo presojali na današnjem predobravnavnem naroku in ob tem izrekli tudi kazen. Dve obravnavi, razpisani za ta teden, pa je sodišče preklicalo.Tovšakova je sicer decembra lani v zadevi Delamaris priznanje krivde preklicala, ker naj bi bila pod velikim pritiskom in v hudi stiski. Septembra lani pa je po petih letih prestane kazni v drugih zadevah zapustila zapor na Igu.(več)

Začenja se poročanje o podeljenih štipendijah
Podjetja, ustanove in druge pravne osebe, ki podeljujejo štipendije, morajo o podeljenih štipendijah poročati javnemu štipendijskemu skladu. Podatke o podeljenih štipendijah v šolskem letu 2019/2020 morajo oddati med 1. septembrom in 31. decembrom. Podatke štipenditor vnese prek spletne aplikacije, so sporočili iz sklada.(več)

Zdus podal pripombe na noveli pokojninskega zakona in zakona o trgu dela
V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) podpirajo glavne rešitve predloga novele pokojninskega zakona, nanj pa so podali tudi nekaj pripomb. Med drugim predlagajo odpravo razlike zaradi neusklajevanja pokojnin. Pripombe so podali tudi na predlog novele zakona o urejanju trga dela.(več)

Javnost s predlogi glede odpuščanj ter študentov in upokojencev
Ministrstvo za delo je v okviru javne razprave o predlogu zakona o urejanju trga dela prejelo šest odzivov. Med drugim se nanašajo na evidenco študentskega dela, odsotnost sankcij za delodajalce, ki ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne spoštujejo vseh obveznosti glede obveščanja delavcev, ter začasna in občasna dela upokojencev.(več)

Šarec po pogovorih s von der Leynovo še brez informacij o resorju
Premier Marjan Šarec se je že dvakrat pogovarjal s predsednico bodoče Evropske komisije Ursulo von der Leyen, zadnjič prejšnji teden, a še vedno ni sporočila, kateri resor bo dodelila slovenskemu kandidatu za evropskega komisarja Janezu Lenarčiču.(več)

V Bruslju pri sestavljanju nove komisije čakajo na Italijo
V Bruslju so še vedno zelo skrivnostni glede sestavljanja nove ekipe Evropske komisije. "Nič ni odločeno, dokler ni vse odločeno," je včeraj poudarila govorka komisije Mina Andreeva in opozorila, da ne bodo nujno vsi, ki se pojavljajo v medijih, dejansko komisarski kandidati. Ključen manjkajoč košček sestavljanke je Italija.(več)

Šoltes po očitkih o političnih pritiskih umika kandidaturo
Nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes je po očitkih o političnih pritiskih v zvezi z njegovim imenovanjem za direktorja Uradnega lista sporočil, da "v teh političnih igrah ne želi sodelovati". Zato bo umaknil kandidaturo za to delovno mesto, za katerega sicer izpolnjuje vse razpisne pogoje in ima tudi potrebne izkušnje, je navedel za STA.(več)

Policisti zaradi hujših prekrškov zasežejo več tisoč vozil letno
Policija letno zaseže več tisoč vozil, na primer ker je voznik z vozilom storil hujši prekršek ali ker so bila ukradena. Ta vozila doživijo različne usode, ukradena lahko vrnejo lastnikom, veliko pa jih gre v prodajo. Število zasegov se je zelo povečalo, ker se po naših cestah vozi veliko voznikov brez vozniškega dovoljenja, pravijo na policiji.(več)

Kitajska zaradi zadnjih ameriških carin sprožila spor pred WTO
Kitajska je pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) sprožila uraden trgovinski spor z ZDA. Za ta korak se je odločila, potem ko je Washington 1. septembra izpeljal prvi krog uvajanja carin na 300 milijard dolarjev kitajskega blaga. Peking je sicer Beli hiši vrnil žogico z uvedbo prvega dela carin na 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza.(več)