Dnevne zakonodajne novosti / 11. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
Otrok v središču družine
Tema dneva

Sredi meseca se bo začela uporabljati večina novosti novega družinskega zakonika. Osrednja je prenos pristojnosti za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka s centrov za socialno delo na sodišča. Zakonik med drugim prinaša tudi prenovljene določbe o starševski skrbi, svetovanju parom v težavah in skupnem starševstvu v primeru razveze. Družino opredeljuje kot življenjsko skupnost otroka, ne glede na njegovo starost, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka določene obveznosti in pravice.

Gneča okrog izbrisa v bankah
Državni svet je včeraj sprejel svoj predlog zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Svetniki menijo, da v torek sprejeti vladni predlog ne predstavlja celovite implementacije odločbe ustavnega sodišča, ker bi lahko prekomerni stroški nekdanje imetnike odvračali od učinkovitega sodnega varstva. Vlada je svoj predlog potrdila že v torek, ker je želela prehiteti državni svet, ki želi, da bi Banko Slovenije tožila država. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je sicer v torek dejal, da je možno, da bi v postopku vladni predlog kombinirali s predlogom državnega sveta.

Mediji in zakonski absurdi
Regulacija medijev sama po sebi ni sporna, mora pa biti smiselna, so izpostavili govorci okrogle mize, s katero so na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sklenili dan radiodifuznih medijev. Največkrat so izpostavili kvote, ki so po mnenju večine absurdne in na račun katerih pogosto trpi vsebina radijskega ali televizijskega programa. Če želimo tujcu pojasniti regulacijo slovenskih medijev, je treba začeti, da imamo zakon iz leta 2001, ki je bil v določenih delih popravljen leta 2006, to pa je čas pred portali, kot je YouTube, družbenimi omrežji Facebook in drugimi, ki danes diktirajo trg, je uvodoma izpostavil Marko Milosavljevič iz ljubljanske fakultete za družbene vede.

Več bonitet za vojne veterane
Poslanci SDS so v DZ vložili predlog novele zakona o vojnih veteranih. Ta po besedah poslanca Tomaža Lisca vojnim veteranom vrača pravico do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja, znižuje starostno mejo za pridobitev statusa vojnega veterana s 55 na 50 let ter dviguje prag za pridobitev veteranskega dodatka na 550 evrov. Lisec je ob predstavitvi predloga opozoril, da so vojni veterani ena od skupin, ki so jim bile v času gospodarsko-finančne krize z zakonom za uravnoteženje javnih financ deloma odvzete nekatere pravice, ki pa do danes kljub izboljšanju finančne slike države še niso bile vrnjene.

Poraz Bavčarja in univerze
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz, v kateri so bili na zaporne kazni obsojeni nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski. S tem je pritrdilo odločitvam nižjih sodišč. Okrožno sodišče v Ljubljani pa je tudi na ponovljenem sojenju odločilo, da mora Univerza v Ljubljani vrniti nekaj manj kot 781.000 evrov, ki so jih fakultete izplačale v obliki dodatkov za stalno pripravljenost, je poročal Radio Slovenija. Sodba še ni pravnomočna.

Odlog brexita do 31. oktobra
Voditelji 27 članic EU in britanska premierka Theresa May so se v Bruslju po osmih urah razprave dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra. Premierka poudarja, da se Britanija še vedno lahko izogne izvedbi evropskih volitev, če ločitveni sporazum ratificira pred 22. majem, in da bi v tem primeru uradno izstopila 1. junija. Lahko pa tudi prekliče sprožitev 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop članice iz unije, je navedel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Že pred izrednim vrhom EU pa je Evropska komisija objavila usmeritve za države članice v primeru izstopa Združenega kraljestva brez dogovora.(TFL)