Dnevne zakonodajne novosti / 15. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Poslanci odprli pot vladnemu predlogu sprememb pri dohodnini
Tema dneva

DZ je na včerajšnji drugi izredni seji sklenil, da predlog novele zakona o dohodnini, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina NSi, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Odločitev sledi glasovanju minuli teden, ko se poslanci niso odločili za posvetovalni referendum na to temo. Po zaključeni obravnavi opozicijskega predloga bi se tako zdaj lahko začela obravnava vladnega predloga. Ta predvideva odpravo nekaterih razbremenitev, ki jih je spomladi potrdila prejšnja parlamentarna večina.(več)

V javni obravnavi predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti
Vladna služba za digitalno preobrazbo je v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo poslala predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zakonski predlog je ob pomislekih in kritikah glede izvajanja sedanjega zakona večkrat napovedala ministrica Emilija Stojmenova Duh, med osrednjimi novostmi pa je poseben računalniški sklad.(več)

Bobnar po prestani interpelaciji ostaja ministrica za notranje zadeve
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je včeraj v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Bobnar ostaja na ministrskem položaju.(več)

Z današnjim dnem na motornih vozilih obvezna zimska oprema
Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vseh motornih vozilih, torej zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s snežnimi verigami. Globina profila pnevmatik ne sme biti manjša od treh milimetrov. Izjema so priobalna območja.(več)

Varuh človekovih pravic poziva k čim prejšnji pripravi podzakonskih aktov
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob dnevu slovenskega znakovnega jezika čestital vsem predstavnikom skupnosti gluhih in naglušnih za vse napore na poti do sprejetja zakona, ki ima velik vpliv na kakovost življenja uporabnikov znakovnega jezika. Hkrati opozarja na nujni sprejem podzakonskih aktov za uresničitev pravic v praksi.(več)

Dermol s pismom Mescu za zakonsko ureditev upokojevanja rudarjev
Velenjski župan Peter Dermol je na ministra za delo Luko Mesca naslovil odprto pismo za zakonsko ureditev upokojevanja rudarjev. Analize Kapitalske družbe (Kad) namreč kažejo, da bi bila ustrezna prispevna stopnja za financiranje dodane dobe v celotnem obdobju zaposlitve 11,03-odstotna, so sporočili z velenjske občine.(več)

Nekatere kmete razburjajo spremembe pri plačilih za kmetovanje na območjih z omejitvami
Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 z novim letom spremembe prinaša tudi pri plačilih za kmetovanje na območjih z omejitvami. Država jih uvaja po več letih spremljanja sistema točkovanja, rezultat je, da bodo po novem nekateri kmetje dobili več sredstev, nekateri manj. Medtem na KGZS pogrešajo "kakovostno javno razpravo" o tem.(več)

Logarju 29 volilnih okrajev, Pirc Musar 59
Zmagovalka nedeljskih predsedniških volitev Nataša Pirc Musar je večino volivcev prepričala v 59 volilnih okrajih, njen protikandidat Anže Logar pa v 29 okrajih. Novoizvoljena predsednica republike je najbolj prepričljivo zmagala v Kopru, Logarju pa so volivci največjo podporo namenili v Ribnici.(več)

Objavljen javni poziv za imenovanje volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij za mandat 2023-2027
Državna volilna komisija (DVK) je v petkovem uradnem listu objavila javni poziv za zbiranje predlogov kandidatov za predsednike in namestnike predsednikov volilnih komisij volilnih enot in okrajnih volilnih komisij za mandatno obdobje 2023-2027. Rok prijave je do vključno 12. decembra, so sporočili iz DVK.(več)

Na podnebni konferenci dogovor o uvedbi finančne sheme pomoči najbolj prizadetim državam
Predstavniki sodelujočih držav na podnebni konferenci COP27 so sprejeli dogovor o vzpostavitvi finančne sheme za podporo državam, ki so najbolj prizadete zaradi posledic podnebnih sprememb. V shemo, ki je vredna 200 milijonov dolarjev, bo v začetni fazi največ prispevala Nemčija. Na drugi strani revne države menijo, da pomoč prihaja prepozno.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odredba o določitvi povprečne cene toplote, ki nastane z zgorevanjem ekstra lahkega kurilnega olja, za leto 2023
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za oktober 2022
Pravilnik o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje
Uredba o določitvi višine dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatka za zaposlitev dodatnega zdravstvenega kadra
Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ)
Zakon o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol)
Odločbe sodišč
VDSS Sklep Pdp 511/2022 - poškodba pri delu - vzrok začasne nezmožnosti za delo - nadomestilo plače za čas bolniškega staleža - odločba imenovanega zdravnika - dokončnost in...
VSC Vmesna sodba Cpg 57/2022 - delniška družba - ničnost sklepa nadzornega sveta - pogodbena odškodninska odgovornost - razlaga pogodbe - razlogi za odpoklic - protipravno ravnan...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih (ZDCOPMD-H) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 0294-IX
Predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide (ZDPSI), prva obravnava, EPA 0405-IX
Predlog za imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, d.d. - brez osebnih podatkov, EPA 0407-IX
Ostali dokumenti
Ali je naš planet tudi naš deležnik?