Dnevne zakonodajne novosti / 16. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 58/2017 z dne 20.10.2017
TEMA DNEVA
Premier pričakuje ključne zakone
Tema dneva

Koalicijski partnerji bodo v prihodnjih dneh in tednih nadaljevali usklajevanja odprtih zakonodajnih predlogih, ki so jih premlevali sinoči. Na prihodnjo sejo vlade bi sicer lahko bili uvrščeni nekateri predlogi s področja zdravstva in sociale, kot je novela zakona o pacientovih pravicah. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bo predlog reorganizacije centrov za socialno delo usklajevala z ministrstvom za javno upravo, skupni jezik pa poskušala najti tudi s SMC in DeSUS. Premier Miro Cerar od ministrice pričakuje tudi ureditev delovne zakonodaje v smeri večje fleksibilnosti trga dela oz. uravnoteženih rešitev, ki bodo tako v korist delavcev kot delodajalcev.

Zbiranje podpisov za referendum
Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru. Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo. Člani iniciative po Kovačičevih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem: "Ne potrebujemo nobenih Madžarov in nobene EU. Projekt je treba samo optimizirati tako, da bo zadoščal kriterijem stroke, okolja in ekonomike." Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so medtem v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira na t. i. blending razpis.

Novela zakona o pacientovih pravicah
Ministrica Milojka Kolar Celarc je na koalicijskem vrhu predstavila potek priprave zakonov s področja zdravstva. Kot je dejala ob odhodu, verjame, da bo vlada v četrtek potrdila novelo zakona o pacientovih pravicah, dopolnjen zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa da bi koaliciji lahko predstavila konec tega ali prihodnji teden. Gre sicer za ključni reformni zakon. Dodala je, da so pripravili tudi novelo zakona o zdravniški službi, s čimer naj bi v prehodnem obdobju zdravstveno blagajno razbremenili financiranja pripravništva in sekundariata ter s tem pridobili denar za financiranje enkratnega programa za skrajševanje čakalnih dob.

Pravica do plačila presežka ur
Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v sodnem postopku dobil potrditev, da mora delodajalec po preteku referenčnih obdobij policistom plačati presežke ur kot nadure, razen če zaposleni poda soglasje za njihovo koriščenje v naslednjem referenčnem obdobju. Enostranska kompenzacija nadur brez tega soglasja pa ni dopustna, so sporočili s sindikata. Sodišče je namreč določilo, da se vsak presežek ur v referenčnem obdobju šteje za naduro, če zaposleni v desetih dneh po preteku referenčnega obdobja ni podal soglasja za prenos presežka ur. Vrhovno sodišče je nato zavrnilo predlog države oz. ministrstva za notranje zadeve za revizijo in tako potrdilo drugostopenjsko sodbo.

Uradno: triodstotna rast BDP
Odbor izvršnih direktorjev IMF, ki je minulo sredo potrdil poročilo marčne misije v Sloveniji, je državo med drugim pozval h globljim strukturnim reformam ter k razširitvi nabora naložb za privatizacijo. IMF ob tem Sloveniji za letos zdaj tudi uradno napoveduje triodstotno rast BDP, prihodnje leto pa za razliko od napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj pričakuje njeno umiritev na 2,3 odstotka. Inflacija naj bi se letos pospešila na 1,7 odstotka, prihodnje leto na dva odstotka, stopnja anketne brezposelnosti pa naj bi letos upadla na sedem odstotkov in prihodnje leto na 6,4 odstotka. Javnofinančni primanjkljaj naj bi v obeh letih dosegel 1,3 odstotka.

TFL Glasnik: Pogovor z Markom Djinovićem
Mag. Marko Djinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije, je v pogovoru za TFL Glasnik med drugim dejal, da arbitražne klavzule v pogodbah delujejo kot preventivni mehanizem in so pogosto porok, da do spora sploh ne bo prišlo. Ocenil je tudi, koliko ter kako podjetja in gospodarstvo v Sloveniji uporabljajo alternativne oblike reševanja sporov: "Smernice so spodbudne; vidimo vse več resnih gospodarskih pogodb, ki vsebujejo arbitražne klavzule, saj se stranke vse bolj zavedajo pomena takšnega načina reševanja sporov. Vse več strank se dogovori za pristojnost Stalne arbitraže pri GZS tudi po nastanku spora." Preostanek intervjuja in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v današnjem TFL Glasniku.(TFL)