Dnevne zakonodajne novosti / 5. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Digitalno zasebnost bo varovala posebna uredba EU
Tema dneva

Uredba o e-zasebnosti, ki jo Evropska komisija pripravlja, da bi uredila področje digitalne zasebnosti in ga prilagodila novim tehnologijam, se pripravlja že nekaj časa. Medtem je zasebnost v elektronskih komunikacijah urejena le z direktivo. Leta 2016 je EU sicer že sprejela splošno uredbo o varovanju podatkov (GDPR), januarja 2017 pa je sledil predlog uredbe o e-zasebnosti, ki se osredotoča bolj specifično na komunikacije v digitalnem svetu. Trenutno je v razpravi novo besedilo, ki so ga pripravili pod hrvaškim predsedovanjem EU.(več)

Predlog sprememb volilne zakonodaje še brez zagotovila o 60. glasu
DZ bo danes opravil splošno razpravo o predlogu novele zakona o volitvah v državni zbor, ki predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Pod predlog zakona je podpisanih 59 poslancev, za nadaljevanje zakonodajne poti pa mora novelo podpreti 60 poslancev. Za zdaj tako noveli kaže slabo.(več)

Poslanci bodo odločali o Zorčičevi kandidaturi za predsednika DZ
Državni zbor bo danes med mandatno-volilnimi zadevami odločal tudi o kandidaturi dozdajšnjega vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ, so za STA pojasnili v parlamentu. Prvaka SDS Janeza Janšo, ki je bil izvoljen za mandatarja, pa bo danes v poslanskih klopeh že nadomestil Janez Moškrič.(več)

Predlogu SDS o uvedbi naborništva le še načelna podpora DeSUS in SNS
Predstavniki večine poslanskih skupin so na seji DZ izrazili odklonilno stališče glede predloga SDS o ponovni uvedbi naborništva. Da je predlog novele zakona o vojaški dolžnosti primeren za nadaljnjo obravnavo, so poleg predlagateljev ocenili le še v DeSUS in SNS. Tako bi lahko že v prvem branju končal zakonodajno pot.(več)

Predlog Levice o spremembi zakona o SŽ končal parlamentarno pot
Predlog spremembe zakona o družbi Slovenske železnice (SŽ), s katerim je želela Levica preprečiti privatizacijo družbe SŽ-Tovorni promet, je po drugi obravnavi poslancev končal parlamentarno pot. Predlaganim spremembam je namreč rdečo luč prižgalo že matično telo.(več)

Ljubljansko tožilstvo zavrglo Fišerjevo ovadbo zoper Mahniča
Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je po poročanju spletnega Večera zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je novembra lani tedaj še vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer vložil zoper poslanca SDS in predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler Žana Mahniča. Fišer je poslanca ovadil zaradi domnevne razžalitve.(več)

Dobavitelj lomljivih kolčnih vsadkov mora pacientu plačati odškodnino
Celjsko okrožno sodišče je v tožbi zoper dobavitelja kolčnih vsadkov bolniku prisodilo 17.476 evrov odškodnine zaradi napake na vsadku. Vrat posebne kolčne endoproteze se je zlomil po dveh letih od vsaditve. Leto pozneje je te dele proteze ameriški proizvajalec odpoklical s trga. Te kolčne proteze so uporabljali v več slovenskih bolnišnicah.(več)

Kudiću za priznanje davčne utaje in pranja denarja šest let in pol zapora
Nekdanji direktor podjetja MaxicomZlatanKudić, ki je bil tudi eden največjih davčnih dolžnikov v Sloveniji, je na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj priznal krivdo za očitana kazniva dejanja očitke davčne utaje in pranja denarja ter dobil šest let in pol zaporne kazni, sta poročala spletna portala 24ur in Slovenske novice.(več)

Bruselj predlaga evropski podnebni zakon, okoljevarstveniki kritični
Evropska komisija je včeraj predlagala prvi evropski podnebni zakon, ki bo pravno zapečatil politično zavezo, da bo Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina. Okoljevarstveniki so kritični, ker predlog ne vključuje ukrepov za zmanjšanje izpustov do leta 2030, in opozarjajo, da EU izgublja ključno desetletje za podnebno ukrepanje.(več)